Vasilij Petrov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasilij Ivanovitsj Petrov
Васи́лий Ива́нович Петро́в
Vasily Ivanovich Petrov.jpg
FødtВасилий Иванович Петров
2. januar 1917
Tsjernolesskoje
Død1. februar 2014[1] (97 år)
Moskva
Gravlagt Det føderale militære minnegravsted
Utdannet ved Russlands væpnede styrkers generalstabsmilitærakademi
Beskjeftigelse Politiker, militær
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjet-Russland, Sovjetunionen, Russland
Medlem av Sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet
Utmerkelser
44 oppføringer
Helt av Sovjetunionen, Aleksander Nevskij-ordenen, Leninordenen, Oktoberrevolusjonsordenen, Røde fane-ordenen, 1. klasse av Fedrelandskrigens orden, 2. klasse av Fedrelandskrigens orden, Den røde stjernes orden, 3. klasse av Ordenen for tjenester til fedrelandet i de væpnede styrker, Medal "For Distinction in Guarding the State Border of the USSR", Zjukov-medaljen, Medaljen «For fortjenster i strid», Medaljen til minne om 100-årsdagen for Vladimir Iljitsj Lenin, Medal "For Distinction in Guarding the State Border of the USSR", Medal "For the Defence of Odessa", Medaljen for forsvaret av Kaukasus, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigen, Jubileumsmedaljen i anledning av 20-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 30-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 40-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 50-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 60-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 65-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medalje ved Moskvas 850-årsjubileum, Medaljen for veteraner i Sovjetunionens væpnede styrker, Medaljen for styrking av det væpnede brorskap, Medaljen for utvikling av jomfruelig land, Jubileumsmedaljen for 30-året for sovjetarmeen og flåten, Jubileumsmedaljen for 40-året for Sovjetunionens væpnede styrker, Jubileumsmedaljen for 50-året for Sovjetunionens væpnede styrker, Jubileumsmedaljen for 60-året for Sovjetunionens væpnede styrker, Jubileumsmedaljen for sytti år med Sovjetunionens væpnede styrker, Medal "For Impeccable Service", 1st class, Scharnhorst-ordenen, Tudor Vladimirescu Order, Folkerepublikken Bulgarias orden, Sükhbaatars orden, Order of the Red Banner, Order of Military Merit, Order of the Victorious February, Folkerepublikken Ungarns flaggs orden, Order of the Red Banner, Nasjonalflaggets orden, Q4286734
TroskapSovjetunionen USSR
Russland Den russiske føderasjon
VåpenartDen røde armé
Tjenestetid1939-?
Militær gradmarskalk av Sovjetunionen
StillingMedlem av Sovjetunionens øverste sovjet
Deltok iDen store fedrelandskrigen, Ogaden-krigen, Siege of Odessa, Slaget om Sevastopol, Slaget om Kaukasus, Slaget ved Dnepr, Dnieper–Carpathian Offensive, Slaget om Romania, Q556843, Slaget om Budapest

Vasilij Ivanovitsj Petrov (russisk: Васи́лий Ива́нович Петро́в; født 2. januarjul./ 15. januar 1917greg., død 1. februar 2014) var en russisk og sovjetisk offiser.

Petrov fullførte videregående i 1935 og studerte deretter et læreropplærelseskurs i to år før han ble med i hæren i 1939 og fullførte løytnantskurs i 1941.

Under andre verdenskrig kjempet Petrov i forsvaret av Odessa, forsvaret av Sevastopol og slaget om Kaukasus. Senere tok han også del i invasjonen av Romania og Budapestoffensiven.

Etter krigen ble Petrov ferdig på Frunze-militærakademiet, og i 1961 ble han forfremmet til generalmajor.

I 1983 ble han forfremmet til marskalk av Sovjetunionen. Fra 1972 til 76 hadde han kommandoen over USSRs østlige militærdistrikt, og han tjente som øverstkommanderende for unionens bakkestyrker fra 1980 til 85.

Petrov tjente også som en militær rådgiver for hæren til det sosialistiske Etiopia under Ogaden-krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]