Varmebølgen i Europa 2003

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varmebølgen i Europa 2003
Datoer Juni 2003 til august 2003
Områder påvirket Spesielt Vest-Europa

Varmebølgen i Europa 2003 var den mest intensive som noensinne er observert i regionen. Den varte 2.-13. august 2003 og var kulminasjonen på en eksepsjonelt het sommer i Europa. Gjentatt nye temperaturrekorder ble notert og varmebølgen krevde 70 000[trenger referanse] dødsoffer. Det gjør den dermed til en av de verste naturkatastrofene som har rammet Europa siste århundret. I viss monn ble også Øst-Europa berørt av heten, men ikke i samme grad som Vest-Europa.

Land som ble rammet[rediger | rediger kilde]

  • Frankrike var det hardest rammede landet. Ifølge offisielle tall krevde heten nærmere 15 000 dødsofre. Temperaturer på over 40 grader ble notert flere steder, også i hovedstaden Paris, og i nordlige Frankrike ble det målt temperaturer på opp til 40 grader. Flere ulike faktorer anses ha bidratt til de ekstreme dødstallene. Dels er temperaturer på over 40 grader sjeldne i Frankrike og en så lang periode med ekstrem varme er aldri registrert tidligere. Følgelig var verken befolkningen eller myndighetene forberedt på en så ekstrem værhendelse. Bristen på beredskap hos helsemyndighetene fikk i etterhånd sterk kritikk. Videre har de fleste franskmenn sin ferie i august. Sykehus, hjemmetjenesten og andre velferdsinnretninger var underbemannet hvilket president Jacques Chirac delvis skylte på loven om 35-timers arbeidsuke.

Som ved alle varmebølger ble gamle og syke rammet hardest. Mange pensjonister avled i sine hjem og det drøyde i visse fall flere uker innen likene ble funnet. Etter hard kritikk gikk helseminister Jean-François Mattei av den 31. mars 2004. Ved den intensive varmebølgen 3 år senere i juli 2006 var myndighetene bedre forberedt og dødstallene var langt lavere.

Temperatur over normalt i Europa under varmebølgen 2003.
  • Italia hadde opp mot 3 000 mennesker som omkom på grunn av varme i løpet av sommeren, flertallet i august. Temperaturer over 40 grader ble målt på mange steder.
  • Portugal noterte den aller høyeste temperaturen i Europa. I Amaraleja i sørlige delen av landet rekordnoteringen 47,3 grader målt. I hetens kjølvann fulgte voldsomme skogbranner som ødela 10 % av landets skoger. Brannene krevde også 18 dødsoffer.
  • Sveits fikk også notert ny temperaturrekord med 41,5 grader i Grono. Den varme sommeren førte også til alvorlige jordskred ved at rekordmye snø smeltet i Alpene.
  • Spania ført til at varmebølgen krevde 141 liv, uoffisielle rapporter angir imidlertid langt høyere dødstall. I den normalt varme byen Sevilla ble det målt høyest med nesten 47 grader og en lang rekke steder satte nye temperaturrekorder, blant annet Barcelona, Jerez, Badajoz og Huelva. Foruten Sevilla ble det notert temperaturer over 45 grader i blant annet Córdoba og allerede nevnte Jerez.
  • Storbritannia noterte ny temperaturrekord med 38,5 grader nær Farsherham i Kent (tidigere rekord var 37,1 grader). På Londons flyplass Heathrow ble det målt 37,9 grader. Heten krevde over 2 000 dødsoffer i Storbritannia.
  • Tyskland målte ved Roth ved Nürnberg ble det målt en temperatur på 40,4 grader, hvilket er ny nasjonal rekord. Over 7 000 mennesker omkom og den rekordtørre sommeren ledet til store skader på avlingene. Vannivået i elvene var også ekstremt lave.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]