Varmebølgen i Europa 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varmebølgen i Europa 2007
Datoer 17. juni-27. juni 2007

20. juli-26. juli 2007

Rammede områder Spesielt sørlige og østlige Europa

Varmebølgen i Europa 2007 var to perioder med ekstremt varmt vær som i midten av 2007 rammet spesielt Syd- og Sydøsteuropa 17.-28. juni samt 15.-26. juli. Sommeren 2007 anses nå være en av de mest ekstreme somre som noensinne er registrert i Europa.

Mens fremfor alt østre middelhavsområdet og Balkan var plaget av rekordvarme og alvorlig tørke, var deler av Vest- og Nord-Europa av de områder som var verst rammet av flom i etterkrigstiden.

Varmebølgen i juni 2007[rediger | rediger kilde]

Sommeren ble innledet med for årstiden ganske normale temperaturer i Hellas og Balkanlandene, hvilket innebærer temperaturer på 25-30 grader. Fra og med 17. juni begynte imidlertid temperaturen å stige raskt i hele regionen, inklusive Ungarn og Ukraina. 21.-28. juni var det over 40 grader varmt samtlige dager på mange steder og mengder med varmerekorder for juni ble notert. I Italia kulminerte varmen 25. juni da Amindola i Syditalia noterte hele 47,0 grader, hvilket også var ny junirekord for Italia. Også på flere andre steder, f.eks. i Bari og Catania oversteg temperaturen 45 grader.[1] I Hellas og Balkanlandene kulminerte varmebølgen 26.-28. juni. I Aten ble 46,2 grader notert som høyeste temperatur.[trenger referanse] Også i Bulgaria, Romania og Serbia ble det mål temperaturer på over 40 grader mange steder.

Totalt sett døde 18 mennesker i varmebølgen, og elnettet ble belastet til bristepunktet mange steder. I slutten av måneden brøt det også ut alvorlige branner i Hellas. Da juni måned skulle oppsummeres, viste det seg at det var den varmeste junimåneden i Hellas som man overhode har registrert.

Varmebølgen i juli 2007[rediger | rediger kilde]

Første halvdel av måneden fortsatte med varmere vær enn normalt i Balkanlandene men noen rekordvarme var det ikke lenger. I Ungarn begynte imidlertid temperaturen stige kraftig allerede i midten av måneden og i hovedstaden Budapest pendlet temperaturen mellom 35-40 grader åtte dager i strekk 15.-22. juli.[2] 21. juli ble det i søndre Ungarn notert 41,9 grader på det varmeste, hvilket er ny nasjonsrekord. I slutten av måneden meddelte myndighetene at varmebølgen hadde krevet over 500 liv.[trenger referanse]

Fra og med 20. juli begynte den varmeste luften å forflytte seg lengre sørover. 21.-25. juli ble Bulgaria rammet av den mest intensive varmebølgen siden kontinuerlige observasjoner i landet startet for 120 år siden. På flere steder oversteg temperaturen 45 grader, med 46 grader som toppnotering i Petrich 23. juli. Temperaturer på 45 grader eller mer har aldri vært notert innen i Bulgaria.[trenger referanse] Også i Romania pendlet temperaturen rundt 40 grader, eller mer 17.-25. juli, dagsmiddeltemperaturen i hovedstaden Bukurest for juli er 28 grader.[3]

På andre hold ble det atter igjen notert temperaturer på 45 grader eller mer i Hellas, Makedonia, Serbia og Syditalia. Serbia og Makedonia noterte rekordverdier på 44,9, resp 45,6 grader. I slutten av juli rådde også ekstrem tørke i hele området. Enorme skogbranner raste, vannivåene i elvene var rekordlave og skadene på avlingene var omfattende. Ved månedsskiftet juli/august hadde temperaturen i området sunket til mer normale verdier, men det står allerede klart at denne sommer kommer til å bli den varmeste som er registrert i Sydøsteuropa.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]