Variabelt båndfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Variabelt båndfly
Variabelt båndfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Noctua comes
Hübner, 1813
Norsk(e) navn: variabelt båndfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Noctua
Habitat: mange ulike
Utbredelse: Palearktis
Noctua comes

Variabelt båndfly (Noctua comes) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet nord til Sør-Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 39 – 46 mm), gråbrunt eller gulbrunt nattfly med gule bakvinger. Som hos vanlig båndfly (Noctua pronuba) er forvingen sterkt variabel i fargen. Den nærmest lignende arten er plettbåndfly (Noctua orbona), fra denne skiller den seg ved at den mangler en svart flekk nær spissen av forvingen, og at den mørke flekken i bakvingen er mindre og smalere. Forvingen er gråbrun eller gulbrun, med sterkt varierende mønster, men nesten alltid med tydelige, mørke nyre- og ringmerker. Ellers kan vingen være ensfarget brun, eller ha mer eller mindre klare tegninger. Den har ikke noen svart flekk ved vingespissen. Bakvingen er gul, gjerne noe blekere enn hos andre båndfly, med et bredt, svart tverrbånd litt ineffor ytterkanten og en smal, kommaformet, svart flekk litt foran midten. Larven er lyst gråbrun med en mørkere sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike miljøer, og larvene kan leve på en lang rekke ulike trær, busker og urter. De voksne sommerfuglene flyr i juli – september og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Europa, i Midtøsten, Nord-Afrika og Asia øst til Iran. Dessuten er den innført til Nord-Amerika, der den har spredt seg over store deler av kontinentet. I Norge er den vanlig nord til Sør-Trøndelag, men ikke så tallrik som vanlig båndfly.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Noctua comes på UK moths: [2]
  • Utbredelsesdata: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]