Hopp til innhold

Valmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valmet
Org.formFinsk aksjeselskap
BransjeSkipsbygging, metallindustri
Etablert1951
Etterfølger(e)Metso
DatterselskapValmet (Sweden)[1]
Tampella Papertech[2]
HovedkontorEsbo
LandFinland
Produkt(er)jernbanemateriell[3]
det vagthavende lokomotiv[4]
lokomotiv[4]
Nettstedwww.valmet.com
Valmet Move21 lokomotiv

Valmet, originalt Valtion Metallitehtaat (oversatt: statens metallfabrikker) derav navnet Valmet, er et finsk industrikonsern. Det ble grunnlagt i 1951 da den finske staten slo sammen ulike fabrikker fra rustningsindustrien til ett konsern. Valmet produserte blant annet traktorer, skogsmaskiner, biler, papirmaskiner, husholdningsapparater , lokomotiv, trikker, fly og våpen. Valmet og deler av selskapet Rauma fusjonerte i 1999 til Metso. Etter at Metso konsernet ble lagt dødt i 2013, etablerte Valmet seg på nytt.

Traktorer[rediger | rediger kilde]

Valmet 505 traktor

Den finske statens metallfabrikker hadde den første prototypen av sin traktor ferdig i 1949, men den tilfredsstilte ikke kravene, da den blant annet var vanskelig å starte. I 1951 ble navnet på fabrikken forandret til Valmet AB, og en ny prototyp ble lansert etter utprøving hos gårdbrukere. I Brasil ble det i 1960 etablert en fabrikk for produksjon av Valmet, og i 1964 ble det lisensproduksjon av Valmet i Portugal. Valmet-motorer ble etter hvert levert både til Massey Ferguson, Steyr og Landini.

I 1979 inngikk Valmet et samarbeid med traktordivisjonen til AB Volvo om felles utvikling av "Den nordiske traktoren". Traktorene het i noen år Volvo BM Valmet, men i 1985 trakk AB Volvo seg ut av samarbeidet og solgte traktordivisjonen sin til Valmet. I 1994 ble traktoravdelingen til Valmet kjøpt av Sisu, og traktorene gikk under navnet Sisu Valmet. Hele Sisu-konsernet ble så kjøpt av Partek i 1997, og navnet Valtra Valmet ble tatt i bruk. I 2001 ble 50-årsjubileet for traktorproduksjonen feiret med lanseringen av det nye navnet Valtra, og Valmet-navnet var helt ute av historien.

  • I 1973 lanserte Valmet en sekshjulsdrevet traktor, hvor de vanligvis store bakhjulene var byttet ut med to par små hjul, med mulighet for belter. Denne ble imidlertid ingen stor suksess.
  • I 1989 innførte Valmet som første traktorprodusent programmet med valgfri farge. Kundene kunne velge mellom fargene rød, blå, grønn, gul og hvit.

Skogsmaskiner[rediger | rediger kilde]

Valmet 911 skogsmaskin

Valmet finnes fremdeles som varemerke på skogsmaskinene produsert av Komatsu Forest AB som lager skogsmaskiner i Umeå i Sverige (hvor hovedkontoret ligger) og i Wisconsin i USA. Komatsu Forest har siden 1. januar 2004 vært en underdivisjon av det japanske konsernet Komatsu Ltd.

Valmet Automotive[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med SAAB laget Valmet fra 1970 til 1992 personbiler i Nystad. Foruten flertallet SAAB-biler for det finske markedet, ble alle eksemplarer av SAAB 90 og SAAB 900 cabriolet laget der. I dag heter Metsos fabrikk Valmet Automotive, og foretaket produserer for bl.a PorschePorsche Boxster og Porsche Cayman. Også Opel, Lada og Simca-Talbot har produsert biler hos Valmet. Mellom 2009 og 2011 produserte Valmet den norskutviklede elbilen Think.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.481752.d[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.hs.fi, besøkt 6. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Q83398453, side(r) 147[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Q83398453, side(r) 148[Hentet fra Wikidata]