Massey Ferguson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Massey Ferguson
Org.formAksjeselskap
BransjeLandbruk, maskinteknikk
Etablert1953
Forgjenger(e)Ferguson, Massey Harris
Eier(e)AGCO
MorselskapAGCO
HovedkontorDuluth
LandUSA
Produkt(er)landbruksredskap
Nettstedwww.masseyferguson.com (en)
En Massey-Ferguson 6485 Dyna 6 traktor fra 2000 tallet
En eldre Massey Ferguson traktor av typen MF 135 i Sveits

Massey Ferguson (MF) er et merkevarenavn og en produsent av traktorer, skurtreskere, traktorgravere og andre landbruksredskaper. MF inngår i det amerikanske AGCO-konsernet, og har i dag hovedkvarter i Duluth, Georgia, USA.

Merket har røtter tilbake til 1847, da Daniel Massey startet opp Newcastle Støperi og Maskinfabrikk i Newcastle, Ontario, Canada. Der ble blant annet noen av de første mekaniske treskerne i verden produsert. Til å begynne med var det bare sammenstilling av deler fra USA, men etter hvert begynte de å designe og produsere egne deler.

Harry Ferguson fra Nord-Irland fant opp et hydraulisk trepunkts redskapsløft[trenger referanse] som kan overføre vekt fra redskap til traktor under arbeid, noe som gjorde det mulig å arbeide med større redskap på lettere traktor.

Fergusons trepunktsløft ble først lansert på en traktor produsert i samarbeid med David Brown, Ferguson-Brown model A som ble produsert i perioden 1936 til 1939.[trenger referanse] Deretter samarbeidet han med Henry Ford, etter det såkalte Handshake Agreement, Fords eneste kompaniskap den gangen. Samarbeidet brøt sammen etter ni år, i 1947, to måneder etter Henry Fords død, med et omfattende rettsoppgjør som følge.

I 1946 startet Ferguson produksjon i Coventry i England. I 1948 åpnet en fabrikk i Detroit i USA.

Selskapet inngikk etter en tid samarbeid med skurtreskerprodusenten Massey-Harris, og i august 1953 ble de to selskapene fusjonert til Massey-Harris-Ferguson. Navnet ble i 1958 forkortet til Massey-Ferguson.

Massey Ferguson kjøpte i 1959 hele det italienske landbrukskonsernet Landini. De har bygd mange modeller for MF opp gjennom årene, spesielt små modeller til å gå på vingårder, mellom vinrankene.

I 1989 ble 66 % solgt til amerikanske AGCO. Senere, i 1994, ble en ny andel solgt, og i år 2000 ble siste resterende andel også solgt til AGCO.

En Massey Ferguson pløyer en åker i Tyskland

I dag blir traktorer og landbruksutstyr produsert på disse plassene[1]:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ XMLImporter-MF-New (19. mai 2015). «Produksjon». www.masseyferguson.no (engelsk). Besøkt 25. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]