Valldemossa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valldemossa
Valldemossa 2003.jpg
LandSpania Spania
Autonom regionIlles Balears
ProvinsSerra de Tramuntana
Adm. senterValldemossa
Postnummer07170
Areal42,84 km²
Befolkning1 977 (2008)
Bef.tetthet46,15 innb./km²
Høyde over havet413 meter
Valldemossa

Valldemossa
39°42′42″N 2°37′21″Ø

Valldemossa (kastiljansk Valldemosa) er en kommune med 1997 innbyggere (2008) på den spanske balearøyea Mallorca. Stedet ligger nordvest på øya i regionen (comarca), Serra de Tramuntana.

Kommunesenteret er en fjellandsby som også bærer navnet Valldemossa. Stedet er kjent for et opphold den polske komponisten Frédéric Chopin og den franske forfatterinnen George Sand hadde her vinteren 1838/39. Sand skrev senere boken En vinter på Mallorca, hvor hun beskriver landskapet i svært maleriske vendinger, men gir et ufordelaktig bilde av befolkningen, som var svært reserverte overfor det ugifte paret.

Årlig besøker mer enn 100 000 turister landsbyen, ikke minst for å bese karteuserklosteret der Chopin og Sand bodde under deres ca. to måneder lange opphold. Klosteret er ombygd for turister, og etablissementet stiller ut typiske mallorkinske gjenstander og «Chopin-relikvier».

Valldemossa er Catalina Thomás' fødested. Hun er den eneste katolske helgen fra Mallorca og er gjenstand for en utstrakt dyrking her. Rundt omkring i landsbyen er det utplassert en mengde fargerike fliser påmalt legender om henne.

I Valldemossa ligger kultursenteret Costa Nord, som ble opprettet på initiativ av den amerikanske skuespilleren Michael Douglas. Senteret gir informasjon om naturen i den mallorkinske fjellkjeden Serra de Tramuntana og om regelmessige kulturelle evenementer.

En stedlig spesialitet er en drikk laget av mandler og et bakverk laget av poteter.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]