Valery Carrick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valery Carrick
Født11. november 1869
St. Petersburg
Død27. februar 1943[1] (73 år)
Oslo[2]
Utdannet ved Det russiske kunstakademiet
Beskjeftigelse Illustratør, journalist
Nasjonalitet Norge

Valery Carrick (født 1869, død 27. februar 1943) var en norsk/russisk illustratør, tegner og oversetter.[3]

Carrick ble født i St. Petersburg i Russland. Forfedrene kom fra Skottland. Som en konsekvens av oktoberrevolusjonen, kom Valery Carrick og hans russiske kone Olga Mikhajlovna til Norge som flyktninger i 1917. Deres første bosted var Gol i Hallingdal, deretter Brandbu før de slo seg ned i Asker. I begynnelsen leide de et lite hus i Holmebukten, på Hvalstad. I 1926 flyttet de til Kunstnerdalen og bodde der i samme hus som Marta og Rasmus Steinsvik hadde bodd i tidligere.

Kunstnerisk karriere[rediger | rediger kilde]

Carrick markerte seg rundt i 1905 som karikaturtegner i russiske satiriske tidsskrift som Zupel (svovel] og Lesij (skogtrollet). Under et opphold i England i 1908 fikk han sine karikaturer av forfattere og engelske politikere trykket i flere aviser. I The Manchester Guardian fikk han trykket en karikatur av tsaren og Leo Tolstoj som førte til at han ble arrestert og sittende fengslet i 10 uker.

Carrick er også kjent som samler, gjenforteller og illustratør av folkeeventyr. Disse eventyrene ble først gang utgitt i 1909 og senere oversatt og utgitt i England, USA, Nederland og Tyskland.

Valery Carrick var også sentral i arbeidet med å spre kunnskap om russisk kultur i Norge. Han utga blant annet den selvtrykte avisen Svyaz’ (forbindelse, kommunikasjon) som et ledd i dette arbeidet.

Referanser[rediger | rediger kilde]