Vaccinium corymbosum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikanske blåbær
Vaccinium corymbosum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vaccinium corymbosum
L.
Norsk(e) navn:
Hører til:
Habitat:
Utbredelse:

Vaccinium corymbosum, ofte omtalt som amerikanske blåbær, er en løvfellende busk som kan bli 4 meter høy, ofte funnet i tette kratt. Den har mørkegrønne, blanke blader med elliptisk form som kan bli opptil 5 cm lange. Om høsten får bladene en lidenskapelig rødfarge. Blomstene er hvite, klokkeformet, og blir 10 mm lange. Bærene er mørkeblå til svarte. Denne planten vokser best i skogkledde eller åpne områder med fuktige, sure jordsmonn.

Panten kalles blueberry (northern highbush blueberry) i Nord-Amerika, der den opprinnelig vokste i sødre og østlige deler av kontinentet. I vill tilstand kan bærene slukes av fugler, bjørn og små pattedyr.

Planten er den vanligste kommersielt kultiverte arten av blåbær. «Amerikanske blåbær» er ofte noe større enn og har mildere smak enn blåbær i Norge, vaccinium myrtillus, som i USA og Canada kalles European blueberry eller bilberry. Vaccinium corymbosum kan enklest skilles fra våre blåbær ved at de mangler den karakteristiske lilla fruktsaften, hvilket gjør dem blekgrønne inni. Disse markedsføres ofte som «blåbær» i norske butikker.

Utenfor sitt naturlige utbredelsesområde har Vaccinium corymbosum trengt seg inn i den kanadiske provinsen Britisk Columbia og staten Washington, og er også å finne i Storbritannia, Litauen og Australia. I Norge er den utbredt sporadisk, trolig som følge av spredning på grunn av bruk av planten i hagesammenheng.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Blåbær (vaccinium myrtillus), en beslektet lyngplante i Europa

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Vaccinium corymbosum – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons