Hopp til innhold

Brukerdiskusjon:Hordaland

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

{{Artikkelsamarbeid}}



Søvn og døgnrytme - ynskjer kommentar!!

[rediger kilde]

Er så fri å leggje dette øvst så lenge. Søvn er eit stort område. Eg prøver sjå alle(?) artiklane i samanhang, og har ein del framlegg i så måte som bør diskuterast. Ver med, er du snill.

Dette kunne gått inn i Wikipedia:Artikkelsamarbeid, men det gjeld fleire artiklar. (Og så får eg ikkje til Artikkelsamarbeid-sida!) Har du kommentar til berre ein av artiklane, skriv gjerne på diskusjonssida der. Eg overvaker dei, allesaman.

Søvn* er ein kort artikkel som bør byggast ut med mykje meir om søvn i dyreverdenen så vel som blant menneske. Forskning har "teke av" dei siste 60 åra, og artikkelen bor spegle dette. Avsnitta Søvnmangel og Søvnforstyrrelser* høyrer heime i andre artiklar, m.a. av di dei handlar kun om menneske. (Ville dyr med dei problema overlever neppe.) Søvnmangel bør inngå i Søvnforstyrrelser, ev i Søvnløshet.

Søvnforstyrrelse er dårleg organisert og til dels dårleg skrive.

Spesifikke søvnforstyrrelser har til dels fått eigne artiklar, og det er greitt:

  • Søvnløshet (insomni) Artikkelen treng mykje arbeid og bor kanskje flyttast til Søvnforstyrrelser, skjønt emnet er kan hende for stort.
  • Narkolepsi
  • Katapleksi Kan gjerne inngå i artikkelen Narkolepsi, som på dansk, eller ev fortsatt ha eigen artikkel, som på engelsk.
  • Søvnapné
  • RLS
  • Jetlag har eigen artikkel og inngår også i Døgnrytmeforstyrrelser.

Dyssomni har eigen artikkel, men manglar liksom sin annen halvdel, Parasomni. Begge delar bør få sin plass i artikkelen Søvnforstyrrelse, og omdirigerast dit.

Aktigrafi har ikkje eigen artikkel, men bør kanskje få det? Er kort forklart i artikkelen Døgnrytmeforstyrrelser. Er nemnd i artikkelen RLS, ev. også annanstads.

Polysomnografi, PSG, har ikkje eigen artikkel, men bør kanskje få det? Er kort forklart i artikkelen Døgnrytmeforstyrrelser, ev. også annanstads. Oppdatering, 19/11: Polysomnografi er no omsett frå svensk. Hordaland 19. nov 2007 kl. 22:11 (CET)

Ordet ”søvnfase”

[rediger kilde]

Ordet ”søvnfase” brukast om to ulike omgrep, og dette er uheldig, men ligg i språket. Det eine er fasene innanfor ein søvn-episode, så som djup søvn og REM-søvn. Det andre refererer til plasseringa av søvn-episoden innanfor døgnrytmen, t.d. i namnet på lidelsen ”forsinket søvnfasesyndrom”.

Døgnrytme og Døgnrytmeforstyrrelser

[rediger kilde]

Desse handlar om mykje meir enn berre søvn, men heng likevel saman med han.

Norsk Wikipedia har heldigvis ikkje eigen artikkel om ”B-menneske”, som danskane har. Er omdirigert til Døgnrytme*.

Skiftarbeid (og relaterte søvnproblem) har ikkje eigen artikkel, men bør kanskje få det? Søvnproblematikken i denne samanhangen inngår i Døgnrytmeforstyrrelser*.

Artiklane Melatonin og Lysterapi må verte sett i samanhang med døgnrytme.

"Biologisk klokke" er tvetydig, diverre.

Kommentar?

[rediger kilde]

Kva for artiklar har eg oversett i dette oversynet? Eg har flytta litt hit og dit, men er ikkje heilt nøgd. Sei frå om du veit om ein betre måte å presentere dette samarbeidsprosjektet på. Takk! Hordaland 19. nov 2007 kl. 01:20 (CET)

  • På desse* diskusjonssidene, har eg invitert til samarbeid. Hordaland 19. nov 2007 kl. 02:40 (CET)

Velkommen

[rediger kilde]

Hei, Hordaland, og velkommen til Wikipediabokmål og riksmål. Takk for dine bidrag. Her er noen lenker du kan få bruk for:

Velkommen
Velkommen

Jeg håper du vil like ditt opphold på Wikipedia. Ikke vær redd for å gjøre noe feil, det blir sannsynligvis rettet opp raskt.

Er det ellers noen spørsmål du har, ikke nøl med å spørre meg; jeg synes det er bare hyggelig å bli spurt om hjelp‼ — H92 (d/t · b/c · @ · ?) 12. nov 2007 kl. 15:57 (CET)


English: If you do not understand or you cannot write in Norwegian, and you want to tell us something, please, visit the Embassy.
Deutsch: Wenn Sie Norwegisch nicht verstehen oder nicht schreiben können und Sie bei uns mitreden möchten, dann besuchen Sie bitte die Botschaft.
Español: Si no comprende o no sabe escribir en noruego y desea comunicarse con nosotros, por favor, acuda a la Embajada.

Redirect

[rediger kilde]

Hei! En redirect er svært enkel å lage. Slik gjør du:

  • 1. Søk på ordet du vil ha en redirect fra. I dette tilfellet «døgnrytme».
  • 2. Du vil da få opp meldingen «Du kan opprette denne siden eller ønske deg den.» Klikk på «opprette denne siden» (rød tekst).
  • 3. Over de hvite skrivefeltene er det diverse knappen. Trykk på knappen som ser slik ut: #R.
  • 4. Du vil da få opp #REDIRECT [[Målside]].
  • 5. Erstatt «Målside» med artikkelen det skal omdirigeres til, i dette tilfellet «Cirkadiansk rytme».
  • 6. Klikk «Lagre siden».

Og vips! Der har du laget en redirect. Verre var det ikke. Håper du forsto det . Dette var egentlig H92s spørsmål, håper ikke han blir sur på meg nå :s . Alexanderkg 12. nov 2007 kl. 20:49 (CET)

Hihi, jeg er ikke sur på deg! ;) Jeg har også svart på min side. Ta også en liten titt på Hjelp:Omdirigeringsside. — H92 OOOO (d/t · b/c · @) 12. nov 2007 kl. 21:25 (CET)
Takk, båe to! Oppskrifta oppom er super. Hordaland 12. nov 2007 kl. 22:00 (CET)


Søvnterapeut?

[rediger kilde]

Er du søvnterapeut, ettersom du skriver så mange artikler om søvn?--Alexis 14. nov 2007 kl. 13:57 (CET)

Nei, skjønt søvnspesialisten min (prof dr med Fred Holsten ved Søvnsenteret i Bergen) sa ein gong at eg snart kunne hengje ut skiltet. Eg har heile livet vore plaga av forsinket søvnfasesyndrom, men inn til relativt nyleg var det ingen som visste kva det var. Dermed måtte det sjølvsagt vere latskap, psykiske problem eller det som verre er. Å få diagnosen endra livet mitt, som det har for mange andre. Difor er eg blitt sjølvlært og "misjonær" på området. Andre som er plaga, må få vite kva dette er! Hordaland 14. nov 2007 kl. 14:11 (CET)
Flott! Vi C-mennesker trenger denslags «misjonering». - Soulkeeper 14. nov 2007 kl. 14:15 (CET)
Eg ser på brukarsida di, Soulkeeper, at du interesserer deg for biologi. Du får gjerne passe litt på meg, då eg ikkje har formell utdanning bak mykje av det som eg vil redigere/skrive om. Hordaland 14. nov 2007 kl. 14:49 (CET)
Jeg har heller ingen formell utdanning bak det jeg skriver (det jeg har utdanning i, skriver jeg ikke mye om), men jeg har sluppet unna med det hittil. :D Så lenge du bruker din kritiske sans, og oppgir referanser til påstander som ikke er trivielle, så går det stort sett bra. - Soulkeeper 14. nov 2007 kl. 15:05 (CET)
Gidd du sjå på Biologisk klokke, som eg nett skreiv kraftig om? (Men det er kanskje heller dei som interesserer seg for psykologi enn biologi som vil protestere.) Det kunne ikkje stå som det var, men er dette beste løysinga når same oppslagsordet har to ulike tydingar? Takk!
P.S.: Kategori for den artikkelen? Hordaland 14. nov 2007 kl. 15:24 (CET)
Hva med Kategori:Fysiologi? Jeg har lurt litt på oppslagsordene biologisk klokke kontra biologisk rytme kontra biorytme... disse begrepene må det nok ryddes litt opp i (i hvert fall i mitt eget hode), jeg vet ikke hva som er det beste oppslagsordet. - Soulkeeper 14. nov 2007 kl. 15:40 (CET)

(Ut til margen!) Eg unngår Biorytme! Sjå på all kranglinga på engelsk "the pseudoscientific theory of biorhythms ... needing expert help". Biologisk klokke kjem ein ikkje frå, det vert så mykje (mis)brukt. Eg held meg til Døgnrytme, men er klar over at i mitt hovud, omfattar dette rytmer både kortare og lengre enn døgeret. Då er kan hende Biologisk rytme meir presis? Det kan omfatte fotoperiodisme m.m.

Eg veit forresten ikkje kva faget Chronobiology heiter på norsk. Hordaland 14. nov 2007 kl. 16:52 (CET)

Enig i at biorytme er et ord som man bør bruke en lang tang for å ta i. Chronobiology må jo bli kronobiologi, tenker jeg. - Soulkeeper 16. nov 2007 kl. 11:41 (CET)

Autopatrol

[rediger kilde]

Du er satt på lista for autopatrol. Det vil si at administratorer og patrollere ikke vil få en spesiell påminnelse når du redigerer. Lykke til med fortsatt skriving! — Jeblad 11. mar 2008 kl. 17:58 (CET)

Øglestørrelse

[rediger kilde]

Hei, jeg lurer på om ikke skinkene er størst i betydningen at de er den mest artsrike gruppen, mens komodovaranen er størst i betydningen av at arten har de tyngste individene? - Soulkeeper 26. mar 2008 kl. 18:44 (CET)

Det var det eg meinte. Eg formulerte det uklart. --Hordaland 26. mar 2008 kl. 20:13 (CET)

Julius Paltiel

[rediger kilde]

Hei! Jeg har truffet Vera Komissar, men synes jeg ikke kjenner henne godt nok til å be om å få et bilde av Paltiel frigitt. Det må jo ha blitt tatt hundrevis, hvis ikke tusenvis av bilder av ham, så forhåpentligvis dukker det opp noe etterhvert. Fangenummeret hans i Auschwitz var 105362, men han fikk et nytt nummer i Buchenwald. Det ble riktignok ikke tatovert, men trøyen som er på utstilling på Det jødiske museet i Trondheim var hans derfra (helt tilfeldigvis, tro det eller ei). Jeg vet ikke hva det nummeret var, men det er mulig det er det du husker. Leifern 29. aug 2008 kl. 22:32 (CEST)

Artikler som er låst på norsk wikipedia, og som er vesentlig mangelfulle i forhold til versjon på engelsk wikipedia

[rediger kilde]

Til din informasjon:

Brukernavn i selve artikkelen om Krigskorset

[rediger kilde]

Har du fått med deg diskusjonen vedr. det at brukernavn benyttes i selve artikkelen om Krigskorset? Abraxas Norw. 19. okt 2009 kl. 11:46 (CEST)

Er artikkelnavnet akseptabelt ?

[rediger kilde]

Er «North Sea-mesterskapet» akseptabelt som navn på en artikkel om en åpen turnering i Danmark?

(North Sea cup er et dårligere navn enn artikkelens originale navn (North Sea-mesterskapet), IMO.

Nordsjøcup er ett akseptabelt navn, IMO. Hva synes du?

(Óg, er det noen som har en link til rette forum, neste gang jeg har spørsmål vedrørende tittel til artikler som nesten er ferdigskrevet?) -Hilsen Torbjorn Jaktlykt 31. jan 2010 kl. 20:33 (CET)

Medical Translation Newsletter Aug./Sept. 2014

[rediger kilde]

Medical Translation Newsletter
Issue 2, Aug./Sept. 2014
by CFCF

sign up for monthly delivery

Feature – Ebola articles

[rediger kilde]
Electron micrograph of an Ebola virus virion

During August we have translated Disease and it is now live in more than 60 different languages! To help us focus on African languages Rubric has donated a large number of articles in languages we haven't previously reached–so a shout out them, and Ian Henderson from Rubric who's joined us here at Wikipedia. We're very happy for our continued collaboration with both Rubric and Translators without Borders!

Just some of our over 60 translations:
New roles and guides!

At Wikimania there were so many enthusiastic people jumping at the chance to help out the Medical Translation Project, but unfortunately not all of them knew how to get started. That is why we've been spending considerable time writing and improving guides! They are finally live, and you can find them at our home-page!

New sign up page!

We're proud to announce a new sign up page at WP:MTSIGNUP! The old page was getting cluttered and didn't allow you to speficy a role. The new page should be easier to sign up to, and easier to navigate so that we can reach you when you're needed!

Style guides for translations

Translations are of both full articles and shorter articles continues. The process where short articles are chosen for translation hasn't been fully transparent. In the coming months we hope to have a first guide, so that anyone who writes medical or health articles knows how to get their articles to a standard where they can be translated! That's why we're currently working on medical good lede criteria! The idea is to have a similar peer review process to good article nominations, but only for ledes.

Some more stats
Further reading


-- CFCF 🍌 (email) 13:09, 24 September 2014 (UTC)

New sign-up page for the Medical Translation Project

[rediger kilde]

Hey!

This is a friendly reminder that the sign-up page at the Medical Translation Project (previously Translation Task force) has been updated. This means everyone has to sign up again. Using the new page it will be easier for us to get into contact with you when there is work available. Please check out our progress pages now! There might be work there already for you.

We are also very proud to introduce new roles and guides which allows people to help who don't have medical knowledge too!

Here are ways you can help!
Community organization
We need involved Wikipedians to engage the community on the different Wikipedias, and to spread the word!
Assessing content
We need language knowledgeable Wikipedians (or not yet Wikipedians) who indicate on our progress tables which articles should and should not be translated!
Translating
We are always on the look-out for dedicated translators to work with our content, especially in smaller languages!
Integration
Translated articles need to be integrated into local Wikipedias. This process is done manually, and needs to take merge or replace older articles.
Template installation
For translations to be more useful templates and modules should be installed. We need people with the technical know-how who can help out!
Programming
Several of our processes are in need of simplification and many could occur automatically with bots.

Please use the sign up page, and thank you guys for all the work you've been doing. The translation project wouldn't be possible without you!


-- CFCF 🍌 (email) 13:09, 24 September 2014 (UTC)

Bergen søvnsenter nominert for sletting

[rediger kilde]

Hei, Hordaland! Jeg så du har opprettet artikkelen Bergen søvnsenter. På Wikipedia er det en del krav en artikkel må oppfylle, blant de viktigste er WP:IKKE og WP:R. Jeg har lest gjennom artikkelen din og kommet til den konklusjon at den ikke er egnet for Wikipedia. Det er mulig jeg tar feil, så jeg har startet en diskusjon på Wikipedia:Sletting/Bergen søvnsenter om hvorvidt artikkelen skal slettes. På den siden står min begrunnelse, og du og andre Wikipedia-brukere er velkommen til å ytre sin mening. Husk at dette ikke er en avstemning, men en diskusjon. For å vise at du ønsker at artikkelen skal beholdes, lim inn: *{{sb}} – Sett inn dine argumenter her ~~~~ på slettesiden og erstatt «Sett inn dine argumenter her» med hvorfor du mener den bør beholdes. Om du mener den kan slettes, bytt ut {{sb}} med {{ss}}.

For mer informasjon, kontakt meg på min brukerdiskusjon eller les Wikipedia:Sletting. Vennlig hilsen Erik d.y. 5. feb. 2023 kl. 20:37 (CET)[svar]