Ure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ure
Ure
Bru over Ure ved Ripon
Land England England
Grevskap North Yorkshire
Lengde 119 km 
Start Ure Head, Abbotside Common
  – Høyde 640 moh.
Munning Samløp med Ouse ved Swale Nab
  – Høyde 10 moh.
Sideelver Swale, Skell

Aysgarth-fallene i Ure.

Ure er en elv i North Yorkshire i England. Den har sitt utspring i Penninene, renner gjennom nasjonalparken Yorkshire Dales, og går over i Ouse (Yorkshire) nær Boroughbridge, mellom Ripon og York. Blant bielver finner man Swale og Skell. Elven renner blant annet gjennom Wensleydale, som tidligere het Yoredale etter elven.

Overgangen til Ouse blir noen ganger regnet som starten på en ny elv, med Ure som en bielv, men oftest regnes det som et navneskifte på samme elv.

Navnet kommer muligens fra et norrønt ord for «fruktbar jord». En annen mulighet er at det kommer fra Jor, senere Yore, som muligens er avledet fra keltisk isura, «hellig».

Løp[rediger | rediger kilde]

Det første stedet av betydning elven passerer er nasjonalparksenteret ved Hawes. Noen kilometer lenger øst renner den gjennom Aysgarth-fallene, en foss med tre fall. Den passerer så Middleham Castle og ruinene av Jervaulx Abbey. Elven renner så gjennom landsbyen Masham og forbi Marmion Tower i West Tanfield og Norton Conyers.

Ure renner så gjennom Ripon og forbi Newby Hall og fornminnet Devil's Arrows. Rett vest for Boroughbridge er A1 ført på en bro over elven. Øst for byen renner Swale inn i Ure, og omkring en mil lenger ned, ved Cuddy Shaw Reach nær Linton-on-Ouse, skifter den navn til Ouse.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:River Ure – bilder, video eller lyd