Ven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°54′28,249″N 12°41′37,219″Ø

Ven
Amager i Sund ubt 1 DA.png
Geografi
Plassering Øresund
Areal 7,5 km²
Administrasjon
Sverige
Kommune Landskrona
Demografi
Befolkning 371
Sankt Ibbs kirke ved Kyrkbacken hvortil Tycho Brahe donerte et alter
Kart over Ven fra 1663

Ven (dansk også Hven og Hveen) er en svensk øy i Øresund mellom Sjælland og Skåne.

Den har 371 innbyggere og et areal på 7,5 km². Administrativt ligger øya under Landskrona kommune, i det meste av dansketiden var den underlagt Sjælland. Det finnes tre mindre bebyggelser: Bäckviken, Norreborg og Kyrkbacken.

Øya er mest kjent for astronomen Tycho Brahe, som fikk øya som len av kong Frederik II. Her bygget han sitt slott (Uranienborg) og sitt stjerneobservatorium (Stjerneborg) i siste halvdel av 1500-tallet, hvor han blant annet virket med søsten Sophie Brahe, og mottok verdens ledende astronomer, helt til kong Christian IV forviste ham.

Det finnes lite igjen av observatoriene, men den nedlagte Allehelgenskirken er blitt omdannet til Tycho Brahemuseum, og nede i ruinene av Stjerneborg kan man oppleve et multimedishow som forsøker å gi et tidsbilde av den berømte astronoms tid.

Andre severdigheter er Skt. Ibbs kirke, restene av Tycho Brahes papirmølle samt spritdistilleriet i Backafallsbyn. Det er ferjeforbindelse til Landskrona, Helsingborg og København.

Historisk har øya vært dansk, men ble svensk ved Roskilde-freden i 1658, en avståelse som ble bekreftet ved fredsslutningen i København i 1660.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]