Ven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ven
Ven (19160363213).jpg
Geografi
PlasseringØresund
Areal 7,5 km²
Lengde 4 kilometer
Bredde 2,2 kilometer
Administrasjon
LandSverige Sverige
KommuneLandskrona
Demografi
Befolkning371
Posisjon

Ven
55°54′28″N 12°41′37″Ø

Sankt Ibbs kirke ved Kyrkbacken hvortil Tycho Brahe donerte et alter
Kart over Øresund med Ven avmerket

Ven (dansk: Hven[1], tidligere også Hveen[2]) er en svensk øy i Øresund mellom Sjælland og Skåne.

Den har 371 innbyggere og et areal på 7,5 km². Administrativt ligger øya under Landskrona kommune, i det meste av dansketiden var den underlagt Sjælland. Det finnes tre mindre bebyggelser: Bäckviken, Norreborg og Kyrkbacken.

Øya er mest kjent for astronomen Tycho Brahe, som fikk øya som len av kong Frederik II. Her bygget han sitt slott (Uranienborg) og sitt stjerneobservatorium (Stjerneborg) i siste halvdel av 1500-tallet, hvor han blant annet virket sammen med søsteren Sophie Brahe, og mottok verdens ledende astronomer, helt til kong Christian IV forviste ham.

Det finnes lite igjen av observatoriene, men den nedlagte Allehelgenskirken er blitt omdannet til Tycho Brahemuseum, og nede i ruinene av Stjerneborg kan man oppleve et multimedishow som forsøker å gi et tidsbilde av den berømte astronoms tid.

Andre severdigheter er Skt. Ibbs kirke, restene av Tycho Brahes papirmølle samt spritdistilleriet i Backafallsbyn. Det er ferjeforbindelse til Landskrona, Helsingborg og København.

Historisk har øya vært dansk, men ble svensk ved freden i Roskilde i 1658, en avståelse som ble bekreftet ved fredsslutningen i København i 1660.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]