Uniformsforbudloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uniformsforbudloven
Lov om forbud mot å bære uniform m.v.
Uniformsforbudloven
TypeLov
VirkeområdeNorge
Vedtatt13. mai 1937 (midlertidig fra 1933)
I kraftjuni 1937
Opphevet2005?[trenger referanse]
FormålHindre organisert politisk ekstremisme
NettsideOm utferdigelse av en lov om forbud mot å bære uniform

Uniformsforbudloven var en norsk lov innført på 1930-tallet som forbød tilhengere av politiske eller ideologiske organisasjoner å uniformere seg. Loven ble innført for å hindre at høyreekstreme organsisasjoner kunne få vekstvilkår, slik SA hadde lykkes med i Nazi-tyskland. Loven ble innført midlertidig i 1933 og vedtatt permanent 1937. Den ble opphevet i forbindelse med straffeloven av 2005, etter at forbudet hadde vært sovende siden tiåret den ble vedtatt.[trenger referanse]

Loven ble opphevet fordi den ble regnet som en levning fra 1930-tallet, og fordi den ble antatt å være i strid med ytringsfrihetsbestemmelsene i Den europeiske menneskerettskonvensjon.[1]

Speiderbevegelsen ble eksplisitt unntatt fra loven.

I forbindelse med norsk innvandrings- og integreringdebatt har det på 2010-tallet vært diskutert om hijab/niqab kan anses som politisk uniform.[2]

Lovtekst[rediger | rediger kilde]

Sitat

§ 1. Det er forbudt å bære uniform, uniformsdeler, armbind eller annet dermed likestillet, iøyenfallende tegn som utpeker bæreren som tilhenger av en politisk organisasjon eller meningsretning. Forbudet gjelder dog ikke barn under 15 år, som er medlemmer av speiderorganisasjoner eller liknende sammenslutninger. Også lederen av en sådan organisasjon eller sammenslutning er undtatt fra forbudet.

§ 2. Kongen eller den han bemyndiger kan utstede forbud mot bruk av uniform, uniformsdeler, armbind eller annet dermed likestillet, iøyenfallende tegn som utpeker bæreren som medlem eller tilhenger av privat organisasjon, vern, forening eller sammenslutning.

§ 3. Vedkommende departement avgjør i tvilstilfelle hvad der skal regnes til uniform, uniformsdeler og tegn m.v. som omhandlet i §§ 1 og 2.

§ 4. Den som overtreder denne lov eller forbud nedlagt med hjemmel av den, eller som medvirker hertil, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 måneder.

Sitat

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rettsdata» (norsk). Besøkt 23. september 2017. «Til lov 13. mai 1937 nr. 1 om forbud mot å bære uniform m.v. Loven har sin bakgrunn i de politiske motsetningsforholdene som eksisterte på 1930-tallet. I dag praktiseres ikke lovens bestemmelser. Loven har også prinsipielle sider som kan reise problemer i forhold til så vel Grunnloven § 100 som EMK artikkel 10. Loven foreslås derfor opphevet i tråd med Straffelovkommisjonens forslag, jf. delutredningen side 456, og Lovstrukturutvalgets innstilling i NOU 1992: 32 side 232.» 
  2. ^ Kjell Skartveit (16. desember 2010). «Hijab som politisk uniformering er forbudt». www.verdidebatt.no (norsk). Vårt land. Besøkt 26. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]