Ugrasmeldeslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ugrasmeldeslekta
Texasmelde (Chenopodium berlandieri)
Nomenklatur
Chenopodium
L.
Populærnavn
ugrasmeldeslekta
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieAmarantfamilien
Økologi
Antall arter: ca. 90
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Ugrasmeldeslekta (Chenopodium) er ei slekt i amarantfamilien.

De er ett- eller flerårige urter, busker og små trær. Unge stengler og blad er ofte dekket av væskeholdige, runde trikomer som faller av etter en stund. Som regel er enten alle blomster tvekjønnede, eller så sitter tvekjønnede blomster og hunnblomster på samme plante, men det er også noen få særbu arter. Blomsterstanden er et aks eller en klase som er side- eller endestilt. Forblad mangler. Det er nesten alltid fem pollenbærere og to arr. Frøene er svarte.

Ugrasmeldeslekta omfatter i moderne systematikk omtrent 90 arter som er utbredt over hele verden. De vokser som ugras i åkrer, hager, langs vegkanter og på ruderatmark. Mer opprinnelig voksesteder er havstrender og ørkener. Den vanligste arten i Norge er meldestokk, men mange flere arter er funnet som mer eller mindre tilfeldige ugras. Frøene er i stand til å overleve i jorda i mange år før de spirer.

Flere av artene har litt betydning som bladgrønnsaker og på grunn av at de har spiselige frø. Mest kjent er den søramerikanske quinoa.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen ble i eldre systematikk regnet til meldefamilien (Chenopodiaceae). I moderne systemer, som tar hensyn til molekylærgenetikk, er den plassert i underfamilien Chenopodioideae i amarantfamilien (Amaranthaceae).

Omfanget av slekta har variert mellom ulike oversikter, og omtrent 150 arter har blitt regnet hit. Moderne fylogenetiske studier har vist at Chenopodium i vid betydning ikke er en naturlig gruppe. Slekter som er skilt ut er Blitum, Chenopodiastrum, Lipandra, Oxybasis, Dysphania og Teloxys. De australske slektene Einadia og Rhagodia hører derimot til midt i Chenopodium i snever betydning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]