Frømelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frømelde
Frømelde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lipandra polysperma
(L.) S. Fuentes, Uotila & Borsch
Norsk(e) navn: frømelde
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Rekke: Dekkfrøete blomsterplanter
Klasse: Tofrøbladete blomsterplanter
Orden: Nellikordenen
Familie: Amarantfamilien
Habitat: menneskepåvirket mark, strender
Utbredelse: Europa, Vest- og Sentral-Asia

Frømelde (Lipandra polysperma) er en ettårig urt i amarantfamilien. Den ble inntil 2012 regnet til slekta Chenopodium som Chenopodium polyspermum, men er nå den eneste arten i slekta Lipandra.

Den er ofte brun- eller rødaktig og har nedliggende eller opprette, firkantede stengler. Bladene er elliptiske til eggformete og er helrandete med som regel rødaktig kant. De uanselige blomstene sitter mange sammen i aks i bladhjørnene og toppen av stengelen. Frøene er brunsvarte. Planten produserer svært mange frø, noe som både det norske og vitenskapelige navnet hentyder til.

Frømelde vokser på dyrket mark, brakkmark og langs strender. Arten er utbredt i Europa, Vest- og Sentral-Asia, men den mangler lengst sør og nord i Europa. I Norge er den vanligst fra sørlige Østlandet til Agder, men finnes mer spredt nordover til Buvika i Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 74–75. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Chenopodium polyspermum frømelde». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 23. mars 2016. 
  • P. Uotila (2011). «Lipandra polysperma». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 23. mars 2016. 
  • «Fiskmålla». Den virtuella floran. Besøkt 23. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]