Paolo Uccello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Syndefloden»

Paolo di Dono, bedre kjent som Paolo Uccello (født 1397 i Pratovecchio nær Arezzo, død 10. desember 1475 i Firenze), var en italiensk maler og Matematiker kjent for hans pionerarbeid med visuelt perspektiv i kunst. Giorgio Vasari i sin bok lives of the artists skrev at Ucello var betatt av sin interesse for perspektiv, og jobbet gjennom natten i sine studier for å fange det eksakte forsvinningspunktet. han brukte perspektiv for å skape en følelse av dybde i sine malerier, ok ikke som hans samtidskunstnere for å fortelle forskjellige eller suksessive historier. hans best kjente verk er de tre maleriene som representerer slaget om San Romano.

Paolo jobbet i sen Gotisk tradisjon, og fremhevet farge og prakt fremfor klassisk realisme som andre kunstnere pionerte. hans stil er best beskrevet som unik, og hans stilform har sjelden blitt gjentatt.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Vasari forteller i sin biografi over renessansekunstnere hvorfor han kaltes Uccello (it. «fugl»). Ettersom han var veldig glad i å male fugler, men ikke hadde råd til å eie noen, omgav han seg i sitt hjem med malerier av fugler og andre dyr.

Uccello gikk i lære hos Lorenzo Ghiberti og assisterte denne ved utføringen av bronseportene til baptisteriet i Firenze. I 1415 ble han opptatt i lauget Medici e Speziali. Han bosatte seg senere i Firenze og utførte i korsgangen til klosteret ved Santa Maria Novella fresker med motiv fra den første moseboken. I fresken «Syndefloden», malt som lunett, skildrer Uccello den bibelske naturkatastrofens faser med skikkelser som kjemper for å overleve. En mann klamrer seg fast ved arken, to skikkelser svømmer frenetisk.

Som en i kretsen omkring Donatello, eksperimenterte Uccello mye med hvordan man med hjelp av perspektivet skulle ettergi den tredimensjonale virkeligheten på et todimensjonalt ytre.

«Slaget ved San Romano» (cirka 1456). National Gallery, London

«Slaget ved San Romano»[rediger | rediger kilde]

Uccello skildret slaget ved San Romano den 1. juni 1432 på tre store paneler. Der ses den florentinske hærføreren Niccolò da Tolentino anføre sine tropper mot byen Sienas soldater. Den veldig forenklede fremstillingen av hestene, lansenes oppstilning og bakgrunnens geometriske inndeling gir komposisjonen i sin helhet den abstraherende tendensen som er karakteristisk for mange av Uccellos malerier.

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]