Paolo Uccello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paolo Uccello
Født15. juni 1397[1][2]Rediger på Wikidata
Pratovecchio[3][4]
Død10. des. 1475[3][1][4]Rediger på Wikidata (78 år)
Firenze[3][4][5]
BeskjeftigelseKunstmaler, mosaikkunstner Rediger på Wikidata

«Syndefloden»

Paolo di Dono, bedre kjent som Paolo Uccello (født 1397 i Pratovecchio nær Arezzo, død 10. desember 1475 i Firenze), var en italiensk maler og matematiker kjent for sitt pionerarbeid med visuelt perspektiv i kunst. Giorgio Vasari skrev i sin bok med kunstnerbiografier (Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, ed architettori, 1550) at Ucello hadde en altoppslukende interesse for perspektiv, og jobbet natten igjennom i sine bestrebelser på å definere det eksakte forsvinningspunktet. Han brukte perspektiv for å skape en dybdefølelse i sine malerier, og ikke som sine samtidige kun for å fortelle forskjellige eller suksessive historier. Hans best kjente verk er de tre maleriene som representerer slaget om San Romano.

Paolo jobbet i sen gotisk tradisjon, og i motsetning til andre kunstnere la han større vekt på å skilde farge og prakt fremfor klassisk realisme. Han har en unik stil, som gjør at man kan identifisere verkene hans kun ved å se på det visuelle uttrykket.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Vasari forteller i sitt biografiske verk hvorfor Paolo di Dono fikk tilnavnet Uccello (som på italiensk betyr «fugl»): han var veldig glad i å male fugler, men hadde ikke råd til å eie noen selv. Derfor fylte han hjemmet sitt med malerier av fugler og andre dyr.

Uccello gikk i lære hos Lorenzo Ghiberti, og var Ghibertis assistent under arbeidet med bronseportene til baptisteriet i Firenze. I 1415 ble han opptatt i lauget Medici e Speziali. Han bosatte seg senere i Firenze, der han blant annet malte freskene i korsgangen til klosteret ved Santa Maria Novella. Disse freskene henter motiv fra Første mosebok. I fresken «Syndefloden», som har form av en lunett, skildrer Uccello den bibelske naturkatastrofens faser, med skikkelser som kjemper for å overleve: én mann klamrer seg fast ved arken, to skikkelser svømmer frenetisk.

Uccello tilhørte kretsen omkring Donatello, og i dette miljøet fikk han inspirasjon til sine mange eksperimenter med å bruke perspektivet til å fremstille en tredimensjonal virkelighet på en todimensjonal flate.

Slaget ved San Romano[rediger | rediger kilde]

Uccello skildret slaget ved San Romano den 1. juni 1432 i tre store paneler. De tre maleriene viser den florentinske hærføreren Niccolò da Tolentino lede sine tropper mot byen Sienas soldater. Gjennom en svært forenklet fremstilling av hester, krigere og kryssende lanser mot en bakgrunn oppdelt i geometriske former, får verket et abstrakt preg som er karakteristisk for mange av Uccellos malerier.

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b BeWeb, BeWeB person-ID 1726, besøkt 14. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 179744, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c en.isabart.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Sapere.it[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]