Hopp til innhold

Onondaga (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fransk angrep på en befestet onondagaby, 1615

Onondagafolket (Onöñda'gega') er en indianerstamme som var en av de fem opprinnelige stammer i Irokeserføderasjonen (haudenosaunee-konføderasjonen). De er hjemmehørende i Onondaga County i New York i USA og som var midt i irokeserføderasjonens område. Det gjorde stammen ideell som vertskap for møtene mellom de fem opprinnelige stammer.

Onondagaene hadde symbolsk «rådsildens voktere» og vokterne av irokesernes wampum. Denne forrangsstillingen skyldtes ikke først og fremst geografien, men den nøkkelrolle deres overhøvding Atotarho spilte ved opprettelsen av irokeserføderasjonen.

Omkring 1162 inngikk onondagastammen en allianse med fire andre stammer, og dette skulle bli starten på irokeserføderasjonen.[1]. I 1613 begynte onondagastammen å inngå diplomatiske reladjoner med hollenderne og senere andre europeiske kolonimakter. Grunnet den store etterspørsel etter beverpels blant de europeiske handelsfolkene begynte stammen sammen med irokeserføderasjonen å angripe de omkringliggende stammer i en langvarig krig kjent som beverkrigene[2]. Selv om irokeserføderasjonen på sitt høydepunkt kontrollerte områder fra dagens Iowa til Ontario skrumpet deres land på 1700-tallet. Samtidig steg spenninget mellom onondagastammen og immigrantene som bosatte seg i onondagastammens territorier. Diplomaten Canasatego prøvde å dempe spenningene ved Lancaster-traktaten i 1744, men onondagastammen tapte allikevel mer og mer land gjennom årerne både offisielt og uoffisielt[3].

Da den amerikanske uavhengighetskrig begynte i 1775 erklærte stammen seg nøytral, men ble allikevel invadert av den kontinentale hær under ledelse av Goose van Schaick den 21. april 1779 i en militær ekspedisjon kjent som Van Schaick-ekspedisjonen. Dette viste seg å være fatalt for stammen, som ble drevet fra sitt land, som nå fullt og helt ble overtatt av det nyoppståtte USA. De fleste onondagafolk flyktet til Canada, hvor mange stadig bor den dag i dag, selv om en del er flyttet tilbake til et onondagareservat opstået i deres gamle hjemland[4].

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Onondaga Nation, Timeline - People of the Hills
  2. ^ Beaver Wars, War Paths
  3. ^ The Treaty of 1744 Arkivert 30. september 2016 hos Wayback Machine., LancasterHistory.org
  4. ^ The Van Schaick Expedition - April 1779, National Park Service