Tyskland, anno null

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyskland, anno null
orig. Germania anno zero
Generell informasjon
SjangerKrigsdrama
Utgivelsesår1948
Prod.landItalia / Vest-Tyskland
Lengde1 t. 18 min.
SpråkTysk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiRoberto Rossellini
ProdusentRoberto Rossellini
ManusforfatterSergio Amidei
Federico Fellini
MusikkRenzo Rossellini
SjeffotografRobert Juillard
KlippEraldo Da Roma
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt / 1.37 : 1
Premiere10. juli 1948 (Locarno FF)
1. desember 1948 (Italia)
9. april 1952 (Vest-Tyskland)
19. september 1949 (USA)
Eksterne lenker

Tyskland, anno null (italiensk originaltittel: Germania anno zero) er et tysk-italiensk krigsdrama fra 1948 regissert av Roberto Rossellini.[1] Filmen skildrer etterkrigstidens Berlin under de alliertes okkupasjon av Tyskland. Sentralt i handlingen står Edmund, en 12-årig gutt som strever med å skaffe mat til familien. Han pleier kontakt med en tidligere lærer som fremdeles har tro på nazismen, noe som skal få tragiske konsekvenser. Filmen har en neorealistisk stil og regnes som den tredje filmen i Rosselinis uoffisielle krigstrilogi. De to første er Rom - åpen by og Befrielsens tid.

Tyskland, anno null har blitt beskrevet som «en misantropisk samtidsskildring av et folkeslag som lot seg drive ut i katastrofen, etter å ha blitt forført av en fordervet ideologi».[1]

Filmen har fått 95 %på Rotten Tomatoes.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den tolv år gamle Edmund Köhler bor i et ødelagt Berlin okkupert av de allierte, sammen med hans syke, sengeliggende far og hans to voksne søsken, Eva og Karl-Heinz. Eva klarer å skaffe sigaretter fra soldater fra de allierte styrkene, men hun motstår vennenes råd om å prostituere seg. Karl-Heinz deres eldste sønn, som slåss under verdenskrigen, nekter nå å registrere seg hos politiet og få rasjoneringskort fordi han er redd for hva som kan skje hvis politiet finner ut at han slåss for Nazi-Tyskland til den bitre slutt.

Edmund gjør det han kan for familien sin, forsøker å finne arbeid og selger varer på en svartebørs, til tross for sin unge alder. En vennlig lege klarer å få Mr. Köhler innlagt på sykehus, hvor han får mye bedre sunn mat. Dette avlaster noe av presset på familien hans. Når Edmund går til faren sin, forteller faren at han har vurdert selvmord - men mangler tapperhet til å gjennomføre det. Faren mener at han er en byrde, og at det ville være bedre om han var død. Få dager senere blir faren utskrevet fra sykehus, og kommer hjem til familien sin. Edmund forgifter en kopp te rett før politiet raider leiligheten deres, og arresterer Karl-Heinz. Faren dør samtidig som hans eldste sønn sitter i varetekt. Alle antar at dødsfallet skyldes underernæring og sykdom. Når Karl-Heinz kommer tilbake, blir han knust av nyheten.

Roller[rediger | rediger kilde]

  • Edmund Moeschke - Edmund Kohler
  • Ernst Pittschau - Mr. Kohler
  • Ingetraud Hinze - Eva Kohler
  • Franz-Otto Krüger - Karl-Heinz Kohler
  • Erich Gühne - Herr Henning, den (tidligere) læreren

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 
  2. ^ «Germany, Year Zero». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 7. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]