Turcinoemacheilus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turcinoemacheilus
Nomenklatur
Turcinoemacheilus
Bănărescu & Nalbant, 1964
Hører til
Nemacheilidae,
karpefisker,
strålefinnede fisker
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sørvest-Asia, Himalaya
Inndelt i

Turcinoemacheilus er en slekt av ferskvannsfisker.

De er lette å skille fra andre smerlinger i Sørvest-Asia på den tynne, nesten sylinderformede kroppen. Basis til bukfinnene sitter foran starten på ryggfinnen. Gattet sitter langt bak, og fargemønsteret er karakteristisk. Alle artene er bunnlevende i elver og bekker med sterk strøm og grus- eller steinbunn.

Selv om disse fiskene har en vid utbredelse og mange steder er vanlige, er det gjort få funn av dem. Den først kjente arten, Turcinoemacheilus kosswigi, ble ikke beskrevet før i 1964. Typelokaliteten er i nedslagsfeltet til Store Zab i Tyrkia. I 2001 ble Turcinoemacheilus oppdaget i Eufrats nedslagsfelt og i 2009 ble den rapportert fra Iran. Turcinoemacheilus himalaya ble i 2011 beskrevet fra Himalayas sørskråning i Nepal.

Turcinoemacheilus i Sørvest-Asia er nå splittet i fem arter: T. minimus i Eufrat, T. kosswigi i Store Zab, Lille Zab og Sirvan, som alle er bielver til Tigris, T. hafezi og T. saadii sammen i Karun og T. bahaii i den endorheiske elva Zayandeh i Zagrosfjellenes østskråning.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]