Store Zab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Store Zab nær Arbil
Store Zab = Grosser Zab

Store Zab eller Øvre Zab (arabisk: الزاب الكبير al-Zāb al-Akbar, tyrkisk: Zap, kurdisk Zêy Badînan, gammelsyrisk ܙܒܐ ܥܠܝܐ (zāba ʻalya)) er en om lag 400 km lang elv som renner gjennom Tyrkia og Irak. Den har utspring i Tyrkia nær Vansjøen og munner ut i Tigris i Irak sør for Mosul. Nedslagsfeltet er på omkring 40300 kvadratkilometer stort, og elven har mange sideelver som tilfører vann til elven. Elven får hovedsakelig vann gjennom regn og snøsmelting, så vannføringen varierer stort gjennom året.

Det er planlagt minst seks demninger i Store Zab og sideelvene dens, men bare byggingen av én er startet så langt, Bekhmedemningen. Byggingen vble stanset stoppet etter Gulfkrigen.

Zagrosfjellene har vært bebodde siden minst tidlig steinalder og man har funner spor etter neandertalske bosetninger ved Store Zab ved Shanidargrotten. Man har historiske skrifter fra regionen fra slutten av 2000-tallet f.Kr. og fremover. I den ny-assyriske perioden gav Store Zab vann for landområdene omkring hovedstaden Nimrud. Slaget ved Zab – som tok ende på Umayyad-kalifatet – fant stad nær en sideelv til Store Zab, og dalene til elven vernet flyktninger fra den mongolske erobringen av Irak. På 1800- og 1900-tallet var det ofte opprør hos de lokale kurderne som ønsker selvstyre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]