Karun (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karun
كارون
Karun 3-demningen
LandIrans flagg Iran
Lengde950 km
StartZard-Kuh
  – Høyde4 200 moh.
MunningPersiabukten
Karun
Kart
Karun
30°25′39″N 48°09′55″Ø

Kārūn (også stavet Karoun) er Irans mest vannførende og eneste seilbare elv. Den er 950 km lang og renner fra Zard Kuh i distriktet Bakhtiari, beliggende i fjellkjeden Zagros. Den forenes med mange bielver, blant annet Dez og Kuhrang, før den passerer gjennom Ahvaz, hovedstaden i provinsen Khuzestan.

Karun fortsetter videre mot Persiabukten og deler seg i de to hovedgrenene Bahmanshir og Haffar i sitt delta, der den sammen med Shatt al-Arab har sitt utløp i gulfen. Den viktige øya Abadan ligger mellom Karuns to grenløp. Havnebyen Khorramshahr er adskilt fra Abadan av Haffar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Elvas navn er utledet av navnet på fjellkjeden der den har sin kilde, Kuhrang.

Karun var sete for elam-sivilisasjonen, som vokste frem i dagens Khuzestan for omtrent 5 000 år siden. Stumfilmdokumentaren Grass: A Nation's Battle for Life fra 1925 forteller historien om en Bakhtiari-stamme som krysser Karun med 50 000 mennesker og 500 000 dyr.

I to av mange teorier om beliggenheten til Edens hage antas Karun å være elven Gihon som er beskrevet i 1. mosebok.[1]

Under Iran-Irak-krigen stoppet Iran Iraks tidlige fremrykninger i slaget ved Karun. Med begrenset militært materiell, viste Iran frem sin taktikk med «menneskebølgeangrep» der flere tusen frivillige basij-soldater deltok.

Demninger[rediger | rediger kilde]

Flere demninger har blitt bygd eller er under oppføring i Karun, blant andre:

Fra september 2009 ble Basra-provinsen i det sørlige Irak hardt rammet av Irans anlegging av nye demninger i Karun. Demningene resulterte i høyt saltinnhold i Shatt Al-Arab, som ødela jordbruksareal og truet buskap. Sivile i området ble tvunget til å evakuere.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den andre elven heter Gihon. Det er den som renner omkring hele Nubia.» (1. mosebok, 2:13)
  2. ^ «Iraq`s `Garden of Eden` waterway facing catastrophe». Dawn. 10. september 2009. Besøkt 24. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]