Ågårdselva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ågårdselva
Ågårdselva2.JPG
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneSarpsborg
Lengde5,6 km[1]
StartVestvannet ved Sølvstufoss
  – Høyde23,4 moh.
  – Koord.   59°21′06″N 11°01′38″Ø
MunningVisterflo
  – Høydemoh.
  – Koord.   59°19′27″N 10°57′38″Ø
SideelverMøllerødbekken, Dalebekken

Laksefiske i Ågårdselva
Det rekonstruerte vannhjulet

Ågårdselva er en elv i Sarpsborg kommune i Viken. Den er 5,6 kilometer lang og renner ut fra Vestvannet gjennom Sølvstufossen og munner ut i Visterflo nedstrøms Solli. Ågårdselva er en del av et vestlig sideløp til Glomma som starter fra Mingevannet ved Trøsken, passerer gjennom Vestvannet, Ågårdselva og Visterflo, før det gjenforenes med Glomma ved Greåker. På 1800-tallet var Ågårdselva en viktig kraftkilde for Sanne & Solli Brug som i en periode var et av Nord-Europas største sagbruk. I dag er Ågårdselva best kjent som en utmerket lakseelv.

Sølvstufoss[rediger | rediger kilde]

Området ved Sølvstufoss er vilt og vakkert, og for Østfold et særpreget landskap. Fra nord kommer man til Sølvstufoss ved å starte ved Agnalt skole og følge kjerreveien sørover forbi den gamle husmannsplassen Grøtet. Man kan også starte turen på Bådstangen og gå derfra mot vest på en godt merket natursti. Ved Sølvstufoss kan man krysse Ågårdselva på en gangbro som spenner rett over fossen. Da broa ble bygget i 1986 erstattet den den gamle hengebroa som ble revet. For å komme til Sølvstufoss fra sør kan man følge stien fra Isnes, eller skogsbilveien fra Stikka.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Ågårdselva er kjent for å være en god lakseelv. Fiske etter laks er tillatt fra og med 1. juni til og med 31. august mot løsning av fiskekort. Fisketiden gjelder også for innlandsfisk. Fangst av laks og sjøørret er bare tillatt med stang. Fiske fra båt er forbudt i Ågårdselva. Hvis man får laks eller sjøørret under 35 cm, skal den settes varsomt ut igjen.

Tuneflua[rediger | rediger kilde]

Tuneflua er en blodsugende knottart som har fått navnet sitt fordi den klekkes i den delen av Glommavassdraget som ligger i tidligere Tune kommune – Ågårdselva. Tuneflua har eksistert i flere tiår, men størrelsen på bestanden har variert noe fra år til år, dels på grunn av naturlige svingninger og dels på grunn av at vannstanden i Ågårdselva varierer. Tuneflua kan lokalt opptre i store mengder i en 2–3 ukers periode rundt St. Hans. Voksne tunefluer kan fly 10–15 km, så den opptrer derfor også i nabokommunene. De siste årene er det arbeidet systematisk for å bekjempe tuneflueklekkingen i Ågårdselva, blant annet gjennom manipulering av vannføringen i elva.

Verneområder[rediger | rediger kilde]

På nordsiden av elva nedenfor Sølvstufossen, ligger Ågårdselva naturreservat[2]. Her har elva gravd seg ned i en forkastning som kan følges gjennom Bjørndalen og videre ut til kysten ved Onsøy. Reservatet utgjøres derfor av en bratt skrent med svært varierte naturforhold.

På motsatt side av elva ligger Valbrekke landskapsvernområde[3].

Sagbruket[rediger | rediger kilde]

Ved foten av strykene nedenfor Sølvstufoss lå på 1800-tallet et av Nord-Europas største sagbruk – Sanne & Solli Brug. Allerede på 1600-tallet ble det skåret tømmer på bruket, og i perioden 1860–1880 var Sanne & Solli Brug et av Nord-Europas største, med 22 oppgangssager og ca. 600 arbeidere. I 1925 ble driften nedlagt.[4] I dag har naturen tatt tilbake det gamle industriområdet og svartora står tett der sagbruksbygningene lå for hundre år siden. De mange grunnmurene og pilarene viser oss fortsatt størrelsen av anlegget. Det gamle vannhjulet som dro fram tømmeret til sagbrukene, står fortsatt og markerer områdets historiske betydning.

Kunstgalleriet[rediger | rediger kilde]

Kunstgalleriet Soli Brug er et populært sted for kunstutstillinger. Utstillingene holdes to ganger i året, i juni og desember. Hver utstilling varer i 2 uker og besøkes av rundt 15 000 mennesker fra hele Østlandet. Soli Brug eies og drives privat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Elvenett. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 7. juni 2017
  2. ^ (no) Ågårdselva i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  3. ^ (no) Valbrekke i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  4. ^ «Solli brug». Kulturnett Østfold. Arkivert fra originalen 19. april 2014. Besøkt 17. april 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]