Hopp til innhold

Tryptofan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
L-Tryptofan

Tryptofan er en essensiell aminosyre, som betyr at kroppen ikke produserer den selv. Tryptofan inntas gjennom mat og drikke. Tryptofan er den største av de 20 aminosyrene. Den er i tillegg et derivat av alanin, og har en indol erstatningskomponent på β-karbonet. Den indole funksjonelle gruppen absorberer kraftig energi fra det nære ultrafiolette området i spekteret. Indol nitrogen kan donere hydrogenbindinger, følgelig er tryptofan, i hvertfall nitrogen, som oftest i kontakt med oppløsninger i foldede proteiner. Den kjemiske formelen for tryptofan er C11H12N2O2.

Rundt 5% av tryptofanet som inntas vil normalt omgjøres til serotonin. På bakgrunn av dette har det vært spekulert i hvorvidt økt inntak av tryptofan kan dempe symptomer på depresjon.

Tryptofan finnes i omtrent alle matvarer hvor protein er en bestanddel, men er spesielt rikholdig i havre, melk, fisk, egg, kjøtt, sjokolade, tørkede dadler, og peanøtter. Tryptofan i matvarer kan ødelegges når maten tilberedes ved bruk av sterk varme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]