Truls Svendsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Truls Svendsen
Oslo Pride Parade 2015 (140818).jpg
Truls Svendsen deltar under Oslo Pride Parade 2015
Født27. september 1972 (46 år)
Tromsø
Nasjonalitet Norge
Aktive år
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Truls Svendsen (født 27. september 1972 i Tromsø) er en norsk programleder og komiker.

Bakgrunn og privatliv[rediger | rediger kilde]

Svendsen vokste opp i Tromsø, men flyttet til Oslo i 1993.[1] Han studerte på BI hvor han møtte Harald Rønneberg. De to spilte i skolerevyen og drev eventbyrået Plan B Event sammen. Etter at Rønneberg fikk jobben som programleder for Idol i 2002 bestemte de to seg for å videreføre eventbyrået og skapte Plan B Management.[trenger referanse]

TV-karriere[rediger | rediger kilde]

Svendsen startet sin TV-karriere høsten 2005[2] i Senkveld med Thomas og Harald etter å ha fått jobben som utegående reporter, intervjuer og moromann av sin venn Harald Rønneberg. Vinteren 2007 var han programleder for NRK-programmet Kroppen, som var et program over åtte episoder, der man i hver episode kunne lære om en kroppsdel og få informasjon om kroppen på en lett og humoristisk måte.

I november 2008 fikk Svendsen oppmerksomhet i norske massemedier for et stunt han gjorde for Senkveld. Innslaget gikk ut på at Svendsen under den norske premieren av James Bond-filmen Quantum of Solace tilbød kjendiser på den røde løperen dry martinis samtidig som han drakk selv og ble etter hvert svært beruset.[3] For stuntet vant han prisen for årets TV-øyeblikk under Gullruten 2009.

Våren 2009 var Svendsen programleder for NRK-programmet E6 – en reise i nordmenns hverdag. I programmet kjører Svendsen gjennom Norge – sammen med Kristoffer Hegreberg, Christian Holst Meinseth og Martin Otterbeck – og besøker folk som bor, jobber og reiser langs E6.[4] Serien er inspirert av Trude Lorentzens bok med samme navn som serien. Serien ble en suksess, hadde et gjennomsnittlig seertall på 820 000, og ble nominert til Gullruten i kategorien beste magasin- eller livsstilsprogram. Under Gullruten 2009 var Svendsen nominert for opptredener i totalt tre forskjellige kanaler: Han var nominert for E6 – en reise i nordmenns hverdag på NRK, for Senkveld på TV 2 og for sin opptreden i Ylvis møter veggenTVNorge.

Høsten 2009 var han Kommunal- og regionaldepartementets reporter i en del humoristiske og informative reklamesnutter i forbindelse med Stortingsvalget 2009.

I januar 2010 ledet han reklamebyråenes TV-sendte prisutdeling, Gullfisken på TV 2, sammen med Kristian Ødegård. Han ledet også Gullfisken i januar 2011, denne gangen sammen med Klaus Sonstad. Her ble han igjen nominert til Gullruten for årets tv-øyeblikk, da han parodierte Beyoncés «Single Ladies»-dans.

Våren 2011 reiste Truls Svendsen sammen med Solveig Kloppen rundt i Norge for å sjekke oppfatningene nordmenn har om hverandre og avsløre mytene om folk flest i serien Svendsen om Hansen og Jensen på TV 2. Serien ble kåret til beste magasin- eller livsstilsprogram under Gullruten 2011, hvor Svendsen også var nominert til Folkets Pris.

I 2012 var han programleder i lørdagsprogrammet Kvelden er din sammen med Klaus Sonstad. Programmet fikk terningkast 5 i VG og 6 i Aftenposten. Truls Svendsen ble også nominert til Gullruten i kategorien Beste programleder for sin innsats i programmet.

Våren 2014 reiste han på nytt rundt i Norge, denne gang i programmet Truls - oppdrag Hurtigruten. Programmet hadde et seertall-snitt på hele 600 000. På grunn av serien mottok han publikumsprisen under Gullruten 2014.

Høsten 2014 spilte han hovedrollen som Ken Olsen i humordramaserien Meglerne på TV 2, sammen med Henriette Steenstrup.

Våren 2015 kunne vi se Truls Svendsen på tur over Grønland sammen med Cecilie Skog, i serien Tjukken & Lillemor. Ut av denne turen ble det også laget en bok; Truls over Grønland, utgitt gjennom Gyldendal forlag. Han vant for andre gang publikumsprisen under Gullruten 2015. Han ble dessuten nominert i klassen beste mannlige programleder og Skog til beste kvinnelige programleder, mens serien ble nominert til beste underholdningsprogram og beste nye programserie.

Høsten 2015 ble han sendt rundt på ulike oppdrag i Norge i programmet Truls - oppdrag Norge. Høsten 2017 medvirket han og kokk Eyvind Hellstrøm i TV 2-programmet Truls á la Hellstrøm hvor de to reiser rundt til ulike steder i verden hvor Hellstrøm prøver Svendsen å lage mat mens Svendsen tar Hellstrøm med på ulike aktiviteter. [5] Sesong 2 kommer deretter til høsten 2018.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carina Olset (1. desember 2004): Truls passer på kjendisene. Troms Folkeblad.
  2. ^ Cathrine Holden (22. september 2006): TV 2s pinligste person[død lenke]. Side 2.
  3. ^ VG Nett: TV 2 sender fyllestuntet
  4. ^ En reise i nordmenns hverdag. TV 2.
  5. ^ «TV-anmeldelse: Truls à la Hellstrøm smaker fantastisk». aftenposten.no. 10. oktober 2017. Besøkt 29. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]