Christian Eggen (komponist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Eggen
Født8. jan. 1957Rediger på Wikidata (67 år)
Drøbak
BeskjeftigelseDirigent, komponist, pianist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christian Eggen (født 8. januar 1957 i Drøbak) er en norsk pianist, komponist og dirigent som har gjort seg internasjonalt bemerket, spesielt som dirigent av samtidsmusikk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Eggen fikk sin første pianoundervisning i Drøbak og senere på Ås, med Hildegunn Reuter som lærer. 11 år gammel opptrådte han som pianosolist med Bergen filharmoniske orkester under ledelse av Karsten Andersen og i 1973 hadde han sin offentlige debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo. Sin første solistopptreden med Oslo filharmoniske orkester hadde han som 17-åring. Samme år gjorde han seg bemerket med sin første plateutgivelse, jazzalbumet "Ufuge". Etter studieopphold i Wien begynte han ved Norges musikkhøgskole i 1974, der han hadde Robert Riefling (klaver), Finn Mortensen (komposisjon) og Arvid Fladmoe (dirigering) som lærere. I 1980 tok han sin diplomeksamen i dirigering. Studieopphold i Salzburg, Paris og New York.

Eggen var i flere år en av våre fremste konsertpianister, med vekt på det klassiske repertoaret, først og fremst Mozart, Bach, Chopin og Schubert. I 1984 representerte han Norge ved den Nordiske solistbiennalen. Hans innspilling av Carl Nielsens klaververker (1994) regnes som en av de beste. Eggen har også spilt improvisert musikk, i band med Terje Rypdal (Terje Rypdals Orchestra), og som medlem av jazzgruppa Søyr.

Han ledet Ny Musikk Ensemble fra 1981 til 1987 og har dirigert Cikada Ensemble siden starten i 1988. I 1993 ble han kunstnerisk leder av Oslo Sinfonietta. Det internasjonale gjennombruddet som dirigent kom under ISCMs World Music Days i 1990. Arbeidet med samtidsmusikk har ført til at han er blitt en etterspurt dirigent verden over. Han har arbeidet jevnlig med ensembler som musikFabrik i Tyskland og Ensemble Intercontemporain i Paris, og han har samarbeidet med mange av samtidens mest kjente komponister, som John Cage, Helmut Lachenmann, Iannis Xenakis, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Witold Lutosławski, Tan Dun, Brian Ferneyhough og György Kurtág.[1] Han har gjort en rekke innspillinger med norske og utenlandske ensembler og orkestre, blant annet med Royal Philharmonic Orchestra i London.

I 1999 var han festspillmusiker ved Festspillene i Bergen og var med på å prege festivalen som dirigent, komponist og pianist. For denne innsatsen ble han tildelt Kritikerprisen for 1998/1999.[2]

Som komponist har Christian Eggen et bredt spekter: På den ene side skrev han musikken til den folkekjære filmen om Ole Aleksander Filibom-bom-bom, og på den annen side sto han bak musikken til den avantgardistiske åpningen av Oslo lufthavn Gardermoen i 1998. Hans produksjon omfatter teater- og filmmusikk, kammermusikk, orkestermusikk og elektroakustiske installasjoner.

I tillegg til sitt virke som musiker og komponist har han også vært redaktør for musikktidsskriftet Ballade (Norsk Musikkinformasjon) 1978-79, og i 1987-88 arbeidet han som programskaper i NRK TV, sammen med Morten Thomte og Håkon Berge. Programserien VOX vant en rekke priser, blant annet 1. pris ved Kortfilmfestivalen i 1987.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

  • Carl Nielsen (1994), musikk av Carl Nielsen. Christian Eggen piano. Victoria A/S VCD 19074
  • C•O•D•E•X  T E M P O R I S (1995), musikk av Cecilie Ore. Christian Eggen dirigent, Oslo Sinfonietta. Cicada String Quartet. Aurora ACD 4989
  • Over Cross and Crown (2003), musikk av John Persen. Christian Eggen dirigent, Oslo Philharmonic Orchestra. Aurora ACD 5029

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]