Trobador

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vilhelm IX av Aquitaine (1071–1126), den tidligste trobador det finnes bevarte dikt og sanger etter.

En trobador (opprinnelig oksitansk navneform, på nordfransk: troubadour) var en sydfransk dikter, komponist og sanger virksom i høymiddelalderen (1100–1350). Kvinnelige trobadorer ble kalt trobairitz.

Trobadorene skrev på den oksitanske dialekten languedocsk, mens kunstnere som skrev på languedoilsk, dvs. de som stammet fra landet nord for Loire, kalles trouvèrer.

Etymologi og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det oksitanske ordet trobar betyr å finne opp, senere mer spesifikt i betydningen å skrive dikt og komponere sanger, og det er den vanligste forklaringen på betegnelsen trobador. Det nordfranske trover, som betyr det samme, er påvist i dokumenter mye tidligere enn trobador.[1]

Man kjenner navnet på ca. 450 trobadorer med svært variert bakgrunn. De tjente til livets opphold på ulike måter, reiste mye og framførte sine sanger og annet i forskjellige sosiale sammenhenger, men i rollen som trobador var de engasjert ved fyrstehoffene; mange av dem reiste mye mellom de europeiske hoffene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vilhelm IX av Akvitania (1071–1127) regnes som den tidligste trobador det finnes bevarte verk av. Det antas nå at han sto i en lang tradisjon, men at navnet og noen verk er blitt bevart på grunn av hans sosiale status som hertug av Aquitaine. Eble II av Ventadorn skal ha vært hans forgjenger, men ingen ting av ham er bevart. Orderic Vitalis nevner at Vilhelm komponerte sanger om sine erfaringer fra korstoget i 1101. Dette kan ha vært den første referansen til trobadorenes lyrikk.

Orderic gav også det som kan være den første beskrivelsen av en trobadors forestilling, et øyevitnes beretning av en av Vilhelm IX's framføringer:

Picauensis uero dux ... miserias captiuitatis suae ... coram regibus et magnatis atque Christianis coetibus multotiens retulit rythmicis uersibus cum facetis modulationibus. (X.21)
Den Poitevinske hertug ... hans lidelser i fangenskap ... foran konger, fyrster og kristne forsamlinger mange ganger sunget med rytmiske vers og vittige vendinger

En god trobador sto høyt i anseelse ved fyrstehoffene, og noen av fyrstene var selv trobadorer.

Kjente trobadorer og trobairitz[rediger | rediger kilde]

Utvalget er sortert i omtrentlig kronologisk orden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ se Trouver: Étymol. et Hist.