Peire Vidal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peire Vidal
BnF ms. 12473 fol. 27 - Peire Vidal (1).jpg
Født1175Rediger på Wikidata
ToulouseRediger på Wikidata
Død1205Rediger på Wikidata
ToulouseRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Trubadur[1], lyriker, komponist[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata

Pèire Vidal (født ca. 1170, død etter 1205), var en sydfransk trubadur (oksitansk trobador), omtalt som en av sin tids største sangere.

Alt som er kjent om Vidal kan leses av vidaen, skrevet femti år etter hans død, og to korte razos. Stort sett er det snakk om fiksjon basert på bruddstykker fra diktene hans og den eneste opplysningen det kan festes lit til er at han kom fra Toulouse og var sønn av en buntmaker.[2]

Vidal levde et omflakkende liv. Formodentlig deltok han i unge år under det tredje korstoget. Han var trubadur ved hoffet til greve Ramon V av Toulouse fra rundt 1176 til han i 1190 forlot hoffet etter en krangel med greven. Deretter var han virksom ved hoffet til kong Alfons II av Aragon fram til kongens død i 1196, seinere var han ved hoffene til vicomte Ramon Geoffrey av Marseille, Bonifatius, markgreven av Monferrato og andre hoff. Fra 1205 forsvinner de historiske sporene etter Pèire Vidal.

Drøyt femti av Vidals cancós og sirventes er bevart. For tolv av sangene er også melodien bevart, og de vitner om at det musikalske ryet hans var vel begrunnet. Poesien er munter og fantasifull, men også holdt i en kunstferdig og vanskelig versifikasjon.

Vidal ble omtalt som en eksentrisk og ondskapsfull person.

Sigmund Skard oversatte Vidals dikt «Ab l'alen tir vas me l'aire» til norsk som «Heimlengt til Provence». Det tyske middelalder-rockebandet In Extremo brukte Vidals oksitanske original av «Poc Vecem» på albumet Mein rasend Herz (2005).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Veronica M. Fraser: The Songs of Peire Vidal: Translation and Commentary, New York 2006. Peter Lang. ISBN 0820479225.
  • Josèp Anglada (red.): Les poésies de Peire Vidal, Librairie Honoré Champion éditeur, (les classiques du moyen-âge) Paris1913.

Referanser og noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 12293680h, besøkt 26. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «si fo de Tolosa, fils d'un pelissier»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]