Raimbaut de Vaqueiras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raimbaut de Vaqueiras
Raimbaut de Vaqueiras, fra en samling trubadursanger, BNF Richelieu Manuscrits Français 854, Bibliothèque Nationale Française, Paris.
FødtAntagelig 1155[1]Rediger på Wikidata
Vacqueyras
Død4. sep. 1207Rediger på Wikidata
Rodopifjellene
BeskjeftigelseKomponist, trubadur, lyriker Rediger på Wikidata

Raimbaut de Vaqueiras (? – etter 1202) var en oksitansk trubadur (trobador).

Liv[rediger | rediger kilde]

Raimbaut de Vaqueiras var av provençalsk lavadel. Han var en av de første provençalske trobadors som gikk i tjeneste i Italia[2] og ifølge ham selv ridder (cavalier) og skald (joclar) hos markgreve Bonifatius I av Monferrato. I rimkvadet Valen Marques, Senher de Monferrat beskriver Raimbaut at han utførte store militære bedrifter under tjenesteherrens felttog i Nord-Italia og Sicilia og derfor ble begunstiget med en spesielt betrodd posisjon.

I 1201 deltok Bonifatius i Det fjerde korstog. Raimbaut bisto ham under beleiringen av Konstantinopel, deretter forsvinner han ut av historien. Bonifatius fikk Kongeriket Thessaloniki som belønning for sin deltakelse i beleiringen, men i 1207, etter bare to år på tronen, ble han og alle hans menn slaktet ned i et bakholdsangrep, og det er ikke urimelig å anta at Raimbaut var en av dem som falt.

Virke[rediger | rediger kilde]

Raimbaut videreutviklet trubadurdiktningen, sangene skrev han på oksitansk språk, som på hans tid var hovedspråket for de europeiske hoffenes sangtradisjon. Blant de 26 tekstene som tilskrives ham finnes den musikkhistorisk betydelige Kalenda maia («begynnelsen av mai») som Raimbaut skal ha skrevet teksten til etter at han ved markgrevens hoff hørte en estampie framført av to tilreisende franske musikere. Rimkvadet Valen Marques… er et kulturhistorisk viktig tidsvitne om politiske forhold og om en trobadors stilling ved et italiensk fyrstehoff.

Raimbaut spilte en viktig rolle i formidlingen av sydfransk trubadurdiktekunst til Italia og influerte diktere som Dante og Petrarca.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Klara M. Fassbinder (red.): Raimbaut von Vaqueiras. Halle 1929, Reprint Slatkine, Genf 1977
  • Joseph Linskill (red.): The Poems of the Troubadour Raimbaut de Vaqueiras. Mouton, Den Haag 1964
  • Furio Brugnolo: Plurilinguismo e lirica medievale. Bulzoni, Rom 1983
  • Dietmar Rieger (red.): Mittelalterliche Lyrik Frankreichs I: Lieder der Trobadors. Provenzalisch/Deutsch. Reclam, Stuttgart 1980 (= Universal-Bibliothek, 7620), s. 180–187 (nr. XXVII: Kalenda maia / Das Maifest, Razo med sangtekst og oversetting), s. 298f. (kommentar)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BnFs generelle katalog, BNF-ID 119210475, catalogue.bnf.fr, besøkt 1. juli 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Amelia E. Van Vleck, The Lyric Texts s. 33 i Handbook of the Troubadours (1995), red. F. R. P. Akehurst og Judith M. Davis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]