Triveneto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Triveneto (eller Tre Venezie) er et historisk landskapsnavn som omtrent betegner dagens tre regioner i det nordøstlige Italia, nemlig Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Syd-Tirol og Veneto.

Navnet betyr «De tre Venezier» og henspiller på tre landskap:

Navnene stammer fra 1860-tallets irredentisme i Italia, som prøvde å skaffe en felles nasjonalfølelse i de italiensktalende landene, men som også gjorde krav på flere ikke-italiensktalende områder. Sånn sett inneholder navnene også en god del historieforfalskning, siden «Venezia Giulia» og «Venezia Tridentina» aldri hadde hørt til Venezia. Inntil 1919 var begge disse områdene østerrikske: «Venezia Tridentina» som den sydlige delen av fyrstegrevskapet Tirol, «Venezia Giulia» som kronlandet Küstenland. Italiensktalende utgjorde en minoritet i begge landskapene. (I «Venezia Tridentina» var majoriteten tysktalende; i «Venezia Giulia» snakket de fleste innbyggerne slavisk, dvs. slovensk eller kroatisk.) Etter første verdenskrig ble begge områdene slått til Italia og utsatt for en hensynsløs italienisering. Etter andre verdenskrig måtte Italia på sin side avstå store deler av «Venezia Giulia» til Jugoslavia.

Betegnelsen Triveneto er ikke lenger i utstrakt bruk. Blant annet oppfattes det som støtende av de ikke-italienske språkgruppene i området. Siden Friulia-Venezia Giulia, Trentino-Syd-Tirol og Veneto utgjør en felles kirkeregion, har imidlertid denne navnet Triveneto.