Skjoldkreps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Triopsidae)
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjoldkreps
Triops australiensis
Triops australiensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Triopsidae
Keilhack, 1909
Notostraca (Sars, 1867)
Norsk(e) navn: skjoldkreps
Hører til: bladfotinger,
krepsdyr,
leddyr
Antall arter: 16
Habitat: ferskvann
Utbredelse: alle kontinenter unntatt Antarktika
Delgrupper:

Skjoldkreps er en gruppe av krepsdyr. I linneansk systematikk utgjør de familien Triopsidae, som er den eneste familien i ordenen Notostraca.

De har to fasettøyne og et tredje nauplius-øye. Den ytre morfologien ser ikke ut til å ha forandret seg siden Triops cancriformis dukket opp i trias for rundt 220 millioner år siden.

De lever av alger, detritus, bunnlevende smådyr og plankton. I Nord-Amerika og Europa klekkes de fleste individene av ubefruktede egg, og hanner er sjeldne. Andelen av hanner blir større jo lenger sør man kommer, og i tropene kan man finne populasjoner hvor hannene er i flertall.

Den eneste arten i Norge har det vitenskapelige navnet Lepidurus arcticus. På norsk heter den rett og slett skjoldkreps, som også er navnet på gruppen den tilhører.

Det er muligens tre arter i ferskvannssystemer i Norden.[1] Artene Triops cancriformis og Lepidurus apus forekommer i Europa nordover til Danmark og Sør-Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans G Hansson, NEAT Arkivert 21. juli 2018 hos Wayback Machine. - Krepsdyrarter i Atlanterhavet og Skandinavia, South Scandinavian Marine Crustacea check-list, Tjärnö marinbiologiske laboratorium, Gøteborgs universitet, Sverige 1990, revidert 1996, utgave 1998, side 42. Besøkt 29. oktober 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]