Hopp til innhold

Trillingene fra Belleville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trillingene fra Belleville
orig. Les Triplettes de Belleville
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår2003
Prod.landFransk / Belgisk / Canadisk / Britisk
Lengde78 min.
SpråkFransk
Aldersgrense7 (Norge)
Bak kamera
RegiSylvain Chomet
ProdusentDidier Brunner
Paul Cadieux
Regis Ghezelbash
Colin Rose
Viviane Vanfleteren
ManusforfatterSylvain Chomet
MusikkBenoît Charest
Foran kamera
MedvirkendeBéatrice Bonifassi
Lina Boudreault
Annen informasjon
Budsjett$2 000 000
Prod.selskapDiaphana Films (Frankrike)
Sony Pictures Classics (USA)
Tartan Films (UK)
Premiere11. juni 2003 Frankrike)
26. desember 2003 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Trillingene fra Belleville (fransk: Les Triplettes de Belleville) er en fransk animasjonsfilm fra 2003, skrevet og regissert av Sylvain Chomet. I USA har filmen fått tittelen The Triplets of Belleville og i Storbritannia Belleville Rendez-vous. Filmen inneholder en viss dialog, men en betydelig del av handlingen fortelles gjennom sang og pantomime.

Filmen er kritikerrost for sin unike (og noe retro) tegnestil.[trenger referanse]

I Frankrike tar Madame Souza seg av sitt foreldreløse barnebarn Champion, som er en sørgmodig liten gutt. De ser på et gammelt TV-innslag med de tre unge sangerne Rose, Violette og Blanche; trioen kalles «Trillingene fra Belleville». Programmet blir avbrutt av et reklameinnslag, og da spør bestemoren om "filmen" er ferdig. Champion svarer ikke, og skifter til en kanal med en pianokonsert. Bestemoren legger merke til at Champion er fascinert av pianoet, og spiller en skala på et gammelt piano for å få hans oppmerksomhet – men han reagerer ikke. Hun tenker at Champion er ensom, og kjøper en hund til ham, som får navnet Bruno. Men hverken Bruno eller et elektrisk tog får lille, triste Champion til å smile.

Men mens hun holder på å rydde på Champions rom oppdager bestemoren en bok med bilder av syklister. Hun finner også et gammelt bilde av Champions foreldre, som sitter på en sykkel og åpenbart er svært forelsket. Hun bestemmer seg for å kjøpe en trehjulssykkel til Champion. Og endelig ser hun ut til å ha funnet noe som tenner en gnist i Champion.

Etter noen års trening konkurrerer Champion i Tour de France, men han blir kidnappet av gangstere som frakter ham og to andre deltakere over Atlanterhavet. Bestemoren forsøker å finne ut hva som har skjedd, og reiser til USA. Vel fremme på den andre siden av Atlanteren er hun pengeløs, men ikke rådløs. Hun møter Trillingene fra Belleville, som nå har blitt tre eldre damer. De tar henne med seg hjem, og etter en overdådig middag bestående av tilberedte froskelår, blir hun med dem på cabareten der de jobber. De tar henne med seg på scenen som en av musikerne, og mens trillingene synger, oppdager Champions bestemor noen franske mafia-medlemmer nede i salen, og de ligner mistenkelig på mennene som kidnappet hennes barnebarn. Ved hjelp av trillingene forfølger Champions bestemor de kriminelle, og sammen klarer de til slutt å befri Champion.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]