Kløverslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trifolium»)
Kløverslekta
Skogkløver (Trifolium medium)
Nomenklatur
Trifolium
L., 1753
Populærnavn
kløver, kløverslekta
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenErteblomstordenen
FamilieErteblomstfamilien
Økologi
Antall arter: ca. 300
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hovedsakelig i nordlige tempererte regioner
Inndelt i

Kløverslekta er en slekt i erteblomstfamilien. Kløverartene er ett- eller flerårige urter med tredelte blader. Blomstene sitter i blomsterhoder eller tette aks. Blomstene er røde, lilla eller hvite, og hos noen få arter gul.

Bruk og betydning[rediger | rediger kilde]

Blant kløverne er det flere viktige kulturplanter, deriblant rød-, hvit- og alsikekløver. Disse er viktige fôrplanter både til beite og slått. Kløvere er også svært viktig som underkultur og grønngjødslingsvekst i økologisk landbruk, på grunn av den biologiske nitrogenfikseringen. Dette skyldes at kløvere, og alle andre planter i erteblomstfamilien, har muligheten til å binde nitrogen fra luften ved hjelp av bakterier som finnes i jorden (Rhizobium leguminosarum).

Tre- og firkløvere[rediger | rediger kilde]

Det vitenskapelige navnet Trifolium kommer fra latin tres («tre») og folium («blad»), og kløveren har som regel tre småblader. Noen eksemplarer har imidlertid fire, og kalles derfor for firkløver. Disse er uvanlige, og regnes derfor for å bringe lykke. Likevel er de ikke sjeldnere enn at man ofte kan finne en hvis man leter. I spesielle tilfeller kan man også finne kløvere med fem eller enda flere blader.

Godteriprodusenten Freia har siden 1926 laget en populær melkesjokolade med ristede hasselnøtter under varenavnet Firkløver.

Arter[rediger | rediger kilde]

Det fins over 300 arter av kløver i verden, men størst artsmangfold er det på den nordlige halvkule. I Norge fins det kun 11 viltvoksende arter.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]