Trechus secalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Trechus secalis

Vitenskapelig(e)
navn
:
Trechus secalis
(Paykull, 1790)
Epaphius secalis
Norsk(e) navn:
Hører til: Trechus,
Trechina,
Trechini,
skyggeløpere,
løpebiller
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge
Underarter:
  • T. s. secalis


Trechus secalis er en av billene i delgruppen (underfamilien) skyggeløpere (Trechinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Trechus secalis finnes i nesten hele Europa , men er noe sjeldnere helt i sørvest. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Trechus secalis er mellom 3,5-4 millimeter lang. Dekkvingene er lyse nesten rød-gule. Ofte med en mørk spiss (bakerst). Delgruppe Trechina skiller seg ut fra de andre løpebillene, ved at lengderillen nærmest midten av dekkvingen, bakerst ved spissen, svinger og fortsetter opp i vingen, omtrent der femte lengderille er. Hos de andre løpebillene ender alltid rillene ved bakkanten av dekkvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Trechus secalis finnes på litt skyggefulle steder med mose, gjerne i løvskog. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]