Traute Lafrenz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Traute Lafrenz
Født3. mai 1919 (99 år)
Hamburg
Utdannet ved Universität Hamburg
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av White Rose Hamburg, Den hvite rose

Traute Lafrenz-Page (født Traute Lafrenz 3. mai 1919 i Hamburg) er en tysk-amerikansk lege og antroposof, som var medlem av den antinazistiske gruppen Den hvite rose under andre verdenskrig.

Faren var embedsmann og moren var fra Wien. Traute Lafrenz gikk på den progressive skolen Lichtwarkschule i Hamburg, hvor hennes lærer Erna Stahl stod for en liberal reformpedagogikk.

Sommeren 1939 ble hun sendt på arbeidstjeneste i landbruket i Pommern. Her møtte hun Alexander Schmorell, og de tilbragte ofte kveldene med å diskutere Tolstoj, Dostojevskij og Pusjkin. Fra våren 1941 studerte hun medisin ved LMU i München. I München møtte hun Alexander Schmorell igjen på en konsert, og ved siden av ham satt medisinstudenten Hans Scholl, grunnlegger av Den hvite rose. Den kvelden oppstod en gruppe av venner som utgjorde kjernen i Den hvite rose. En periode i 1942 var Traute Lafrenz og Hans Scholl kjærester.

Det var Traute Lafrenz som skaffet til veie mye av papiret som ble brukt til Den hvite roses løpesedler. Hun var også bindeleddet mellom gruppens medlemmer i München og Hamburg. Traute Lafrenz var den eneste utenfor familien som møtte opp i begravelsen til Hans og Sophie Scholl, etter at de hadde blitt henrettet 22. februar 1943.[1] Hun ble selv arrestert 15. mars 1943 og 19. april samme år dømt til et års fengsel. Gestapo innså ikke det fulle omfanget av hennes involvering i Den hvite roses aktiviteter. Hun ble løslatt 14. mars 1944, men allerede to uker senere arrestert på nytt og satt fengslet til krigsslutt.

I 1947 emigrerte Traute Lafrenz til USA, hvor hun fullførte legeutdannelsen i San Francisco i California og giftet seg med en amerikansk legekollega. Hun var leder for Esperanza School, en helsepedagogisk skole for utviklingshemmede som baserer seg på Rudolf Steiners antroposofi, fra 1972 til 1994 og har vært en sentral person i det antroposofiske miljøet i USA i en årrekke. Det var også Rudolf Steiners skrifter som inspirerte henne til å bli med i arbeidet i Den hvite rose.[2]

Traute Lafrenz-Page er nå bosatt på Yonges Island i nærheten av Meggett i Sør-Carolina. I 2010 utgav Peter Normann Waage en biografi om henne på norsk, Leve friheten! Traute Lafrenz og Den hvite rose. Boken ble tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris.

Hennes sønn er steinerskolelærer i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter Normann Waage: Traute Lafrenz og Den hvite rose (s. 207)
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2012-04-25. Besøkt 14. november 2011.