Alexander Schmorell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander Schmorell
Alexander Schmorell.jpg
Født16. sep. 1917[1][2]Rediger på Wikidata
Orenburg[3]Rediger på Wikidata
Død13. juli 1943[1][2]Rediger på Wikidata (25 år)
München[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Motstandskjemper[5], legeRediger på Wikidata
Utdannet ved Ludwig-Maximilians-Universität MünchenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Weimarrepublikken, Nazi-TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt Friedhof am Perlacher ForstRediger på Wikidata
Medlem av White Rose Hamburg, Den hvite roseRediger på Wikidata

Alexander Schmorell (født 16. september 1917, død 13. juli 1943) var en tysk student som var et av kjernemedlemmene i motstandsgruppen Den hvite rose, som under andre verdenskrig kjempet mot nazismen i Tyskland og landets aggressive krigføring. Han ble dømt til døden og henrettet for sin aktivitet.

Han regnes som helgen i Den russisk-ortodokse kirke i utlendighet.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Schmorell ble født i Orenburg i Russland. Hans far var en tyskfødt lege som hadde vokst opp i Russland, mens moren var russiskfødt datter av en ortodoks prest. Schmorell ble døpt i den ortodokse kirke. Moren døde av tyfus under den russiske borgerkrig, da han var bare to år gammel. I 1920 giftet faren seg med en tysk kvinne som også hadde vokst opp i Russland. De flyktet fra bolsjevikene og havnet i München da Alexander Schmorell var fire år gammel. Hans russiske barnepike var med, og han vokste opp som tospråklig.

Etter hans Abitur ble han kalt inn til Reichsarbeitsdienst, og deretter til Wehrmacht. I 1938 var han med under annekteringen av Østerrike, og deretter var han med under invasjonen i Tsjekkoslovakia.

Etter militærtjenesten begynte han i 1939 på medisinstudiet i Hamburg.

Politisk aktivitet[rediger | rediger kilde]

Høsten 1940 vendte han sammen med sitt studentkorps tilbake til München. Der ble han kjent med Hans Scholl, og senere også Willi Graf. Schmorell og Hans Scholl lagde sammen de første fire av Den hvite roses løpesedler. I den andre løpeseddelen skrev Schmorell et avsnitt som fordømte holocaust.

I juni 1942 var han stridende sanitetssoldatØstfronten sammen med Scholl, Graf og Jurgen Wittenstein. De kom tilbake med en sterk motvilje mot tyskernes behandling av fiendtlige soldater og sivile under felttoget. Tilbake i Tyskland studerte Schmorell videre i München.

Schmorell og Hans Scholl kontaktet i desember 1942 professor Kurt Huber. De tre skrev tidlig i 1943 den femte løpeseddelen, «Appell til alle tyskere!». sammen med Scholl og Graf skrev han slagord på vegger i München tidlig i februar 1943.

Etter at søsknene Scholl og Christoph Probst ble arrestert forsøkte Schmorell å flykte til Sveits. Han ble arrestert 24. februar 1943, to dager etter at de tre var henrettet og samme dag som de ble gravlagt, da han ble gjenkjent i et tilfluktsrom.

Den 19. april 1943 ble han dømt til døden av Volksgerichtshof i den andre prosessen mot Den hvite rose. I motsetning til de tre første ble han ikke straks henrettet. I brevene han skrev fra fengselet forsøkte han å trøste sin familie, og forsikret dem med at han hadde forsont seg med sin skjebne og at han ikke fryktet døden. Den 13. juli 1943 ble han henrettet ved giljotinering sammen med Kurt Huber i Stadelheimfengselet. Hans grav befinner seg utenfor fengselet, i nærheten av gravene til søsknene Scholl og Probst.

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

4. februar 2012 ble Alexander Schmorell helligkåret av Den russisk-ortodokse kirke i utlendighet og regnes som en såkalt nymartyr i kirken. Hans navn som helgen er Alexander von München, og hans årlige minnesdag vil bli 13. juli, datoen han døde.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Ökumenisches Heiligenlexikon, Ökumenisches Heiligenlexikon ID A/Alexander_Schmorell.html[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ The Local Germany, 5. februar 2012: 'White Rose' founder declared a saint Arkivert 7. februar 2012 hos Wayback Machine.
  7. ^ Sueddeutsche.de 5. februar 2012:Weiße-Rose-Mitgründer heilig gesprochen Alexander von München