Torskemunnfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torskemunnfly
Nomenklatur
Calophasia lunula
Hufnagel, 1766
Populærnavn
torskemunnfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektCalophasia
Økologi
Habitat: steinete strender, rasmarker
Utbredelse: den palearktiske sone, innført til Nord-Amerika

Torskemunnfly (Calophasia lunula) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Sogn og Fjordane i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 26 – 32 mm), brokete grålig eller brunlig nattfly. Arten kjennes lett på de tre skinnende hvite merkene (nyremerke, ringmerke og tappmerke) i forvingen og er i det hele tatt ganske karakteristisk. Forkroppen (thorax) er kledt med lysbrune hår, langs framkanten danner de en høy krage av oppstående hår. Forvingen er brunhvit til lysbrun med et mørkere midtfelt. Nyre-, ring- og tappmerkene er skinnende hvite. Nyremerket har gjerne ytterhjørnet dratt ut til en kort spiss. Ringmerket er lite og smalt, tappmerket, som ligger bak ringmerket, er nokså stort og langt ovalt. Mellomlinjene, som avgrenser midtfeltet, er doble, bare synlige i vingens bakerste halvdel der de danner en timeglassformet figur. Langs ytterkanten er den en tverr-rad av avlange, svarte flekker. Bakvingen er hvit med brune årer og brun bestøvning, langs ytterkanten lyst gråbrun. Larven er gulhvit, langs siden med et bredt, gråblått bånd som er overstrødd med svarte flekker av ulik størrelse. Langs sidene av ryggen er det et bredt bånd av svarte tverrflekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på steinete steder som strender og rasmarker. Larvene utvikler seg på torskemunn (Linaria spp.), der de tross sine brokete farger er godt kamuflert. De voksne sommerfuglene flyr fra mai til august i to generasjoner som kan overlappe noe med hverandre.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Palearktis, fra Europa til Stillehavet i Øst-Sibir. Siden 1960-tallet har den blitt innført til USA og Canada for å kontrollere torskemunn-arter som sprer seg som ugras der. I Norge er den nokså vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til Vågå, på Vestlandet finnes den i indre deler av Hordaland og Sogn og Fjordane.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Torskemunnfly [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Calophasia lunula på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]