Torghatten-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torghatten-ulykken
Luftfartsulykke
ÅrsakFeilnavigering og kontrollert flyvning inn i terreng
UlykkesstedTorghatten
Dato6. mai 1988
LandNorge
Passasjerer33
Mannskap3
Omkomne36
Overlevende0
Luftfartøy
OperatørWiderøe
RegistreringsnummerLN-WFN
FlightnummerWF710
Tok av fraTrondheim lufthavn, Værnes
Bestemmelses-
sted
Bodø lufthavn
Omkomne36
Skadde0
Overlevende0
Kart
Torghatten-ulykken
65°23′36″N 12°05′12″Ø

Torghatten-ulykken var en flyulykke som inntraff den 6. mai 1988 da et norsk Widerøe-fly av typen Dash 7 (kjennetegn LN-WFN) styrtet i Torghatten ved Brønnøysund under innflyving til Brønnøysund lufthavn. Alle 36 ombord mistet livet, noe som gjør det til den dødeligste ulykken med et Dash 7-fly.

Det lokale politiet ble oppringt klokka 20.55 på kvelden fra tårnet på Brønnøysund lufthavn. En fryktet først at flyet hadde styrtet i havet. Det var tett tåke i området. Vitneobservasjoner tydet på at flyet hadde styrtet i området ved Torghatten. Det viste seg raskt at flyet hadde fløyet nokså rett på fjellet. Mesteparten av flyet var knust og resten sto i brann. En politimann som var blant de første som ankom åstedet, ledet søket etter omkomne. Etter kort tid ble det klart at det ikke var noen å redde.[1]

Ulykkesundersøkelse[rediger | rediger kilde]

Flyhavarikommisjonen undersøkte ulykken og avga sin rapport 28. august 1989.[2]

Rapporten påpeker at nedstigningen på siste del av innflygingen ble påbegynt om lag 7,4 km (4 nautiske mil) for tidlig. Dermed kom flyet under høyden for sikker terrengklaring og kolliderte med stigende terreng. Kommisjonen kunne ikke angi noen sikker grunn til at nedstigningen ble iverksatt så tidlig. Det påpekes at besetningen unnlot fullt ut å forholde seg til gjeldende bestemmelser og prosedyrer. Det synes også som selskapets egenkontroll ikke tilstrekkelig hadde fanget opp visse svakheter knyttet til prosedyrer og praksis i selskapet. Dette kan ha påvirket holdningen til en sunn førerkabin-disiplin og gjensidig kontroll mellom besetningsmedlemmene negativt. Navigeringen av fartøyet ble dermed ikke fulgt opp og gjennomført på en tilfredsstillende måte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olsen, Ole G. «Den verste flyulykken i nordnorsk historie». Side3 (norsk). Besøkt 27. april 2017. 
  2. ^ Ulykkesrapport Statens havarikommisjon for transport

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata