Tomm Moore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tomm Moore
Tomm Moore.jpg
Født 7. januar 1977
Newry
Utdannet ved St Kieran's College
Nasjonalitet Irland

Tomm Moore (født 7. januar 1977) er en irsk illustratør, tegner og filmskaper. Han var en av grunnleggerne av Cartoon Saloon, et animasjonsstudio og produksjonsselskap, basert i Kilkenny i Irland.

Han første film, The Secret of Kells, ble nominert til Oscar for beste animasjonsfilm for 2009.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Moore, den eldste av fire søsken, ble født i Newry i Nord-Irland.[1] Mens han var ung, flyttet familien hans til Kilkenny i Irland, der hans far jobbet som ingeniør. Etter å ha gått på St Kieran's College, studerte han animasjon på Ballyfermot College i Dublin. Det var i sisteåret av studiene at han grunnla Cartoon Saloon sammen med Paul Young, Ross Murray og Nora Twomey. Studioet produserte TV-serien Skunk Fu.

Moore er nevøen til sanger og låtskriver Kieran Goss.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Moores første animerte langfilm, som han medregisserte med Nora Twomey, er The Secret of Kells, skrevet av Fabrice Ziolkowski basert på Moores historie. Filmen er en samproduksjon mellom Cartoon Saloon, Les Armateurs, Vivi Film og France 2 Cinéma.[2] Handlingen er lagt til det 9. århundre i Irland, og følger Brendan, den 12 år gamle nevøen til abbeden i Kells Abbey, som blir inspirert av en mesterillustratør til å fullføre Book of Kells, alt mens Irland blir invadert av vikinger. Men først må han reise gjennom en magisk skog for å vise sin tapperhet.[3] Filmen hadde premiere 8. februar 2009 under Filmfestivalen i Berlin. 2. februar 2010 ble filmen Oscarnominert.

Moore jobber på en ny langfilm med tittelen The Song of the Sea.[4]

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

Moore har tegnet to irskspråklige tegneserieromaner, «An Sclábhaí» («slaven») i 2001 og «An Teachtaire» («budbrigeren») i 2003, som forteller historien om St. Patrick. Begge var skrevet av Colmán Ó Raghallaigh[5] Han har også skapt en to binds tegneserieroman av The Secret of Kells, utgitt i Frankrike under tittelen «Brendan et le secret de Kalls».[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]