Newry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Newry
An tIúr (ga)
Rådhuset i Newry
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landNord-Irlands flagg Nord-Irland
GrevskapArmagh og Down
DistriktNewry, Mourne and Down
StatusBy (city)
Retningsnummer028
Befolkning27 913 (2021[1])
Posisjonskart
Newry ligger i Nord-Irland
Newry
Newry
Newry (Nord-Irland)
Kart
Newry
54°10′32″N 6°20′57″V

Newry (irsk: An Iúraigh)[2] er en by[3] i Nord-Irland. Den ligger dels i grevskapet Armagh og dels i grevskapet Down, og er administrasjonssenter for distriktet Newry, Mourne and Down.

Byen oppsto omkring et cistercienserkloster som ble grunnlagt i 1144. Den fikk etter hvert charter som markedsby, og en garnison ble plassert der. I 1742 ble Irlands første kanal, Newrykanalen, mellom Lough Neagh og Newry åpnet, og byen fikk charter som havneby. I forbindelse med dronning Elisabeth II av Storbritannias gulljubileum i 2002 fikk den status som city sammen med Lisburn.[4]

Utsikt over Newry fra sentrum av byen

De mest framtredende bygningene er den katolske katedralen og rådhuset. Elven Newry renner under rådhuset som er bygd over en bro. Katedralen har et temmelig normalt utseende på utsiden, men inne er den rikt dekorert med mosaikker, noe som bringer tankene til østlige kirker mer enn til tradisjonell irsk kirkekunst. To av Irlands eldste kirker står i Newry.

Byen regnes som ett av de beste steder å handle i Nord-Irland, og mange reiser av den årsak dit fra andre deler av provinsen og fra republikken. Distriktet Newry and Mourne har den høyeste andelen katolikker blant Nord-Irlands distrikter, og dette fører til at byen har et byråd som er dominert av Social Democratic and Labour Party og Sinn Féin.

Det irske navnet på byen, An tIúr, er en moderne, sammentrukket form. Den eldre formen er An Iubhir Chinn Traha, som betyr «barlinden ved enden av stranden». Dette er en henvisning til legenden om at sankt Patrick skal ha plantet en barlind på stedet i 400-tallet. Den anglifiserte formen kommer fra An Iúraigh, en skrå form av An Iúrach. «barlintrænres lund».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Newry», Census 2021. Northern Ireland Statistics and Research Agency (NISRA)
  2. ^ a b Newry and Mourne (C. Dunbar) (PDF). Arkivert fra [originalen] (PDF) den 12. desember 2014. Sitat: «Newry (town), County Armagh/County Down. The modern Irish name of Newry is An tIúr 'the yew tree' being an abbreviation of Iúr Cinn Trá 'yew tree at the head of the strand'. The anglicised form comes from An Iúraigh an oblique form of An Iúrach 'the grove of yew trees' (PNI vol. I).»
  3. ^ Turner, B, red. (2006): The Statesman's Yearbook 2006: The Politics, Cultures and Economies of the World. Basingstoke: Palgrave Macmillan. ISBN 9781403992765; s. 1655.
  4. ^ «Two NI towns awarded city status», BBC News 14. mars 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Newry – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata