Hopp til innhold

Ecatepec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ecatepec de Morelos

Våpen

Kart over Ecatepec de Morelos

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt13. oktober 1877
HovedstadEcatepec
Postnummer55000
Retningsnummer55
Areal186,9 km²
Befolkning1 656 107 (2010)
Bef.tetthet8 860,93 innb./km²
Høyde o.h.2 250 meter
Nettsidewww.ecatepec.gob.mx
Kart
Ecatepec
19°36′N 99°03′V

Rådhuset i Ecatepec

Ecatepec de Morelos, mest kjent som Ecatepec, er en kommune lokalisert i sone III av delstaten México i Mexico. Ecatepec har status som by, men er også med i Mexico bys storbyområde, ZMVM. Administrasjonssentrum er San Cristóbal Ecatepec de Morelos. Kommunen hadde 1 656 107 innbyggere ved folketellinga i 2010,[1] og er dermed blant Mexicos mest folkerike kommuner. Kommunens areal er på 186,9 km², og den ligger 2 250 meter over havet. Ecatepec er verdens yngste katolske bispesete og katedral.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det offisielle navnet på kommunen er Ecatepec de Morelos. Ordet Ecatepec stammer fra urfolkspråket nahuatl og betyr «Vindfjellet». Dette er en omskrivning av den aztekiske guden Quetzalcoatl. Tillegget de Morelos er til ære for den meksikanske frihetshelten José María Morelos, som ble henrettet her. Til vanlig omtales den bare som Ecatepec.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ecatepec de Morelos befinner seg nord for Mexico by, som den deler grense med. Ecatepec de Morelos tilhører storbyområdet ZMCM, og en stor del av befolkningen pendler hver dag til Mexico by for arbeid eller skole.

Klima[rediger | rediger kilde]

Tross sin beliggenhet sør for Krepsens vendekrets nyter Ecatepec de Morelos et behagelig, halvtørt fjellklima, med regntid om sommeren. Middeltemperaturen ligger mellom 14 °C og 18 °C.

Interessante steder[rediger | rediger kilde]

Ecatepec de Morelos har en bykjerne av bygninger i kolonistil, for eksempel kirken San Cristóbal. På stedet der José María Morelos ble henrettet i 1815 finnes det i dag et minnemuseum. Katedralen er fra 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]