Titanoboa cerrejonensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Titanoboa cerrejonensis
Titanoboa cerrejonensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Titanoboa cerrejonensis
Head et al., 2009
Norsk(e) navn:
Alder: paleocen
Hører til: boaslanger,
slanger,
skjellkrypdyr
Habitat: tropisk regnskog
Utbredelse: Colombia

Titanoboa cerrejonensis er en utdødd slange.

Fossile ryggvirvler fra paleocen for 58–60 millioner år siden er funnet i Cerrejón-kullgruven i nordøstre Colombia. Ved å sammenligne med ryggvirvler fra anakonda, som er en nålevende slektning, har en beregnet kroppstørrelsen, og kommet til en lengde på 13 m og en vekt på 1135 kg. Dette gjør Titanoboa til den største kjente slangen. Rekorden tilhørte tidligere Gigantophis, som med en lengde på 10,7 m ikke var mye større enn nålevende arter som nettpyton og anakonda.

I artikkelen som beskriver arten, hevdes det at den store kroppsstørrelsen var mulig fordi klimaet var varmere enn i dag. Kroppsstørrelsen hos vekselvarme dyr begrenses av at det må være mulig å varme opp kroppen utenfra. En har beregnet at årlig middeltemperatur lå på 30–34 °C, noe som er mye varmere enn dagens temperatur i tropene.

Metoden som ble brukt til å beregne klimaet, har blitt kritisert av flere. Det er blant annet pekt på at den største kjente øglen, Varanus priscus, levde i Australia i istiden, da klimaet var kaldere enn i dag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]