Titanoboa cerrejonensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Titanoboa cerrejonensis
Titanoboa cerrejonensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Titanoboa cerrejonensis
Head et al., 2009
Norsk(e) navn:
Alder: paleocen
Hører til: boaslanger,
slanger,
skjellkrypdyr
Habitat: tropisk regnskog
Utbredelse: Colombia

Titanoboa cerrejonensis er en utdødd slange.

Fossile ryggvirvler fra paleocen for 58–60 millioner år siden er funnet i Cerrejón-kullgruven i nordøstre Colombia. Ved å sammenligne med ryggvirvler fra anakonda, som er en nålevende slektning, har en beregnet kroppstørrelsen, og kommet til en lengde på 13 m, og en vekt på 1135 kg. Dette gjør Titanoboa til den største kjente slangen. Rekorden tilhørte tidligere Gigantophis, som med en lengde på 10,7 m ikke var mye større enn nålevende arter som nettpyton og anakonda.

I artikkelen som beskriver arten, hevdes det at den store kroppsstørrelsen var mulig fordi klimaet var varmere enn i dag. Kroppsstørrelsen hos vekselvarme dyr begrenses av at det må være mulig å varme opp kroppen utenfra. En har beregnet at årlig middeltemperatur lå på 30–34 °C, noe som er mye varmere enn dagens temperatur i tropene.

Metoden som ble brukt til å beregne klimaet, har blitt kritisert av flere. Det er blant annet pekt på at den største kjente øglen, Varanus priscus, levde i Australia i istiden, da klimaet var kaldere enn i dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]