Anakonda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den amerikanske skrekkfilmer fra 1997, se Anaconda
Anakonda
Anakonda
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eunectes murinus
(Linnaeus, 1758)
Eunectes barbouri
Norsk(e) navn: anakonda
Hører til: anakondaer,
boaslanger,
slanger
Habitat: akvatisk og terrestrisk i sumpområder
Utbredelse: ved Amazonas

Anakonda (vitenskapelig navn Eunectes murinus) er en kvelerslange og hører til Boaslangenes familie (Boidae). Anakondaen er verdens tyngste slange, og kan veie over 100 kg. Den blir seks til syv meter lang.

Anakondaen oppholder seg i sumper omkring Amazonasfloden. Den lever for det meste i vann, og graver seg ned i grøfter når det er tørke. Når den tar et bytte, drar den det med seg ned i vannet og drukner det. Den spiser imidlertid også fisk. Vanlige bytter er pekarier (navlesvin), hjorter og til og med små kaimaner. Anakondaen føder levende unger.

En anakonda kan leve i opptil 60 år, og de vokser nesten hele livet. Den største registrerte anakondaen hadde en lengde på 11,4 meter, men det finnes også rapporter om anakondaer som har vært opp mot 13 meter.

En anakonda dreper effektivt ved å kveile seg rundt byttet sitt forså å kvele det. Den har tenner, men disse brukes til å holde fast byttet. En anakonda, som alle andre slanger, svelger byttet sitt helt. En anakonda jakter som oftest annenhver måned, dvs at den bruker lang tid på å fordøye byttene sine. I filmen "Anaconda" sies det at anakondaen gulper opp byttet sitt for å jakte på nytt. Dette er ikke sant. En anakonda kan derimot gulpe opp byttet dersom den føler seg truet eller stresset.

Anakondaen er av mange fryktet for å spise mennesker. Fakta er at en anakonda sjeldent angriper mennesker, mest på grunn av skulderbredden til en voksen mann/kvinne, som gjør det praktisk talt umulig for en anakonda å svelge det. Det er derimot blitt rapportert om hendelser hvor anakondaer har angrepet barn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.