Nasreddin Hodja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avbildning av Nasreddin Hodja

Nasreddin Hodja, eller på tyrkisk Nasrettin Hoca eller Nasreddin Hoca, er en tyrkisk, historisk person som levde i Tyrkia for 700 år siden [1], nærmere bestemt i Aksehir-distriktet i provinsen Konya [2]. Det finnes ikke tvil om at han er en faktisk historisk person, men det er omdiskutert når han levde. Nasreddin betyr «troens hjelper», og Hodja er en tittel, eller et æresnavn, som brukes om en lærer eller forkynner, men som også er en tiltaleform man bruker ovenfor noen man viser sin respekt og age. Man kan altså også kalle ham Hodjaen Nasreddin.

På et torv i Bukhara står det en statue av en mann som sitter baklengs på et esel. Dette er Nasreddin Hodja, og han er hovedperson i et utall fortellinger og anekdoter. Den dag i dag fortelles vitser og historier om ham over hele Sentral-Asia og Nord-Afrika, og i Europa lever historiene fremdeles blant serbere, kroater og ungarere. I historiene møter vi ham som skolemester og imam, men også som fattig bonde. Han fremstår som listig rådgiver og snartenkt narr for den mektige mongolfyrsten Timur Lenk. Men likevel kan han av og til nesten minne om en molbo. Man kan altså trygt kalle ham en sammensatt skikkelse.

For Nasreddin ville det kanskje være typisk å kommentere statuen på torvet i Bukhara slik; «Men er det nå så sikkert at det er eselet som vender blikket i riktig retning?»

Navnet hans kan forandre seg litt alt etter hvem som forteller, og historiene blander seg med vitser, lokale merkverdigheter og alle slags vandrehistorier. Nytt stoff legges til og skallet vokser, men kjernen og poenget ved historien er den samme – ofte visdom formidlet på en humoristisk måte. Og selv om navnet forandrer seg litt, lar det seg gjenkjenne for et oppmerksomt blikk enten han kalles Nasr-ed-Din, Nasr-id-Deen, Nasrettin eller Nasrudin. Kanskje kan man kalle Nasreddin et verktøy for å få formidlet et poeng?

- Hodja, hvordan kan vi oppnå visdom?

- Lytt oppmerksomt til alt det som kloke og lærde menn forteller deg. Og når du snakker til andre, så hør nøye etter hva du selv sier!

UNESCO[rediger | rediger kilde]

Nasreddin Hodja i Ankara

UNESCO erklærte at 1996 skulle være Nasreddin Hodjas år [3][4]. Hvert år feires den internasjonale Nasreddin Hodja festivalen i hjembyen hans i Aksehir mellom 5.-10.juli [5].

Nasreddin Hodja i nordisk litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tor Åge Bringsværd har skrevet barneboken Guds Klovn, De bisarre og merkverdige beretninger om Nasreddin Hodja, hvor leseren får møte Nasreddin gjennom en serie små fortellinger.
  • Danske forfatteren Henrik Norbrandt har skrevet Historier om Hodja (1973)
  • Skælmen fra Bukhara- en tegneseriebok på dansk om Nasreddin Hodja, tegnet av Helge Kühn-Nielsen, mens teksten er skrevet av russiske forfatteren Leonid Solovjev. Verket er også blitt oversatt til svensk med navnet Skälmen från Bokhara.
  • Den oefterhärmlige Mulla Nasruddin (2001), skrvet av Idries Shāh og Aschenbrenner Lennart
  • Nasreddin Hodscha: turkiska sagor och skämthistorier (1928) av Fredrik Böök
  • Nasreddin Khodjas upptåg och skämt: turkiska sägner från Timurlenks dagar, svensk bok fra 1902

Referanser[rediger | rediger kilde]