Hopp til innhold

Kriger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En afrikansk kriger.

En kriger er en person som er utdannet i å utføre krigsshandlinger og å delta i krig.

I stammelignende samfunn der krigføringen er begrenset i intensitet, men til gjengjeld ofte kontinuerlig, er det vanlig at krigere danner egne klaner eller klasser for seg selv. I føydalisme, danner vasallene en militærklasse eller krigerstand, selv om også folk av annen stand, f. eks. bønder, kunne bli utkalt i en virkelig krig.

Profesjonelle krigere er mennesker som blir betalt for å engasjere seg i militære kampanjer, og av disse finnes det to kategorier: Soldater; når det må kjempes på vegne av deres egen stat, eller leiesoldater; når de tilbyr sine tjenester kommersielt og uavhengig av nasjonalitet.

Klassifiseringen av en person som er involvert i en hvilken som helst form for vold er et spørsmål om perspektiv, og det kan oppstå uenigheter om denne personen er en bølle, en gangster, en terrorist, en opprører, en frigjørings- eller fredskjemper, en leiesoldat eller en soldat.

Krigerkodeks

[rediger | rediger kilde]

I mange samfunn som har en spesialisert krigerklasse finnes det en spesiell kodeks for oppførsel, blant annet for å forhindre at krigerklassen utgjør en trussel mot resten av samfunnet. En slik krigerkodeks vil ofte fremheve egenskaper som lojalitet, mot og rettferdighet, med vinning eller tap av ære som sanksjonsmiddel. bushidō og ridderlighet er to eksempler på slike krigerkodekser.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • King, Warrior, Magican, Lover: Rediscovering the Archetypes of the Mature Masculine by Robert Moore and Douglass Gillette (San Francisco: Harper, 1990).