Gur-e Amir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gur-e Amir
Gur Emir 2006-2.png
Land UsbekistanRediger på Wikidata
KommuneSamarkand
StilretningTimurid architecture
Etablert1403
Kart
Map
Gur-e Amir
39°38′54″N 66°58′08″Ø

Timuridenes gravkammer i Gur-e Amir-mausoleet

Gur-e Amir (Gūr-i Amīr, Go’ri Amir) er et mausoleum i Samarkand i dagens Usbekistan. Det ble opprinnelig påbegynt i det 14. århundre som gravsted for den tyrkisk-mongolske erobreren og herskeren Timur Lenk som gjennom sine erobringer i siste halvdel av 1300-tallet grunnla Timuridriket og Timurid-dynastiet. Byggverket er et viktig arkitektonisk minne fra timuridenes tid og har inspirert senere mausoleer i Asia.[1] Byggingen ble igangsatt av Timurs sønnesønn Muhammad Sultan Mirza mens Timur ennå styrte, men da Muhammad Sultan døde i 1403 ble det bygd som mausoleum for ham. Muhammad Sultan var utsett til Timurs etterfølger, og Timur beordret byggingen av et verdig gravsted for ham. Ifølge enkelte kilder skal det ha blitt fullført på ti dager.[2]

Timur hadde i mellomtiden bygd et gravsted for seg selv i Shahrisabz, 80 km sør for Samarkand i nærheten av hans kolossale sommerpalass Ak Saray. Da Timur døde under et felttog mot Kina i 1405 ble han fraktet tilbake til Samarkand, men på grunn av vinterstormer kunne man ikke komme fram til Shahrisabz og Timur ble begravet i Gur-e Amir sammen sin sønnesønn Muhammad Sultan. Ulugh Beg, en annen sønnesønn av Timur, fullførte byggverket og gjorde det til familiegravsted for Timurid-dynastiet.

Det er i alt seks gravmonumentet. Foruten Timur Lenk selv er hans to sønner Miran Shah og Shah Rukh begravet her, sammen med de to sønnesønnene Mohammad Sultan og Ulugh Beg. Timurs lærer Mir Said Baraka har også fått sin grav her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]