Thorstein Veblen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorstein Veblen
Veblen3a.jpg
Født30. juli 1857[1][2][3]
Cato
Død3. august 1929[2] (72 år)
Menlo Park
Søsken Andrew Anderson Veblen
Utdannet ved Johns Hopkins University, Carleton College
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, sosiolog, skribent, universitetslærer
Parti Socialist Party of America
Nasjonalitet USA, Norge
Utmerkelser John Addison Porter Prize (1884)
Fagområdesamfunnsøkonomi
Akademisk gradph.d.

Thorstein Bunde Veblen (født Tosten Bunde Veblen 30. juli 1857, død 3. august 1929) var en norsk-amerikansk sosiolog og økonom og leder av Efficiency Movement, berømt for sin bok Den arbeidsfrie klasse: en økonomisk studie av institusjoners utvikling (engelsk Theory of the Leisure Class) fra 1899.[4] I denne lanserer han teorien om prangende forbruk. Dette definerer Veblen som konsum av varer med det formålet å vise velstand for omgivelsene, ikke for tilfredsstillelse av behov eller ønsker i seg selv.

Thorstein Veblen mente at alle samfunnets institusjoner er viktige å studere for å forstå økonomiske prosesser, økonomien kunne ikke isoleres fra andre institusjoner. Denne økonomiske og sosiologiske skole ble kalt institusjonalisme, og Veblen hadde etterfølgere som C. Wright Mills, Gunnar Myrdal og John Kenneth Galbraith blant andre.

Veblen ble født av norske utvandrere i Wisconsin. Foreldrene kom fra Vang i Valdres. Han vokste opp i trange kår, med norsk huslærer slik at barna lærte norsk og de leste norske bøker gjennom oppveksten. Veblen lærte seg også islandsk og oversatte senere Laksdøla saga til engelsk. Han skal ha vært en stor språkbegavelse og behersket også fransk, tysk, spansk og italiensk. I 1884 tok han doktorgraden i samfunnsøkonomi ved Yale University. Veblen var radikal og ble kalt «Amerikas Karl Marx», men han var ingen sosialistisk agitator.[5]

I Norge har blant andre Erik S. Reinert arbeidet for å formidle Veblens forskning. Ifølge Reinert ble Veblen «en av de viktigste brikkene i et kulturelt opprør som på et vis siviliserte kapitalismen i USA, og brakte trustene under kontroll».[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12278453v
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Thorstein Bunde Veblen, Thorstein_Veblen
  3. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Thorstein Veblen, w6fq9xtf
  4. ^ Thorstein Veblen Den arbeidsfrie klasse: en økonomisk studie av institusjoners utvikling 1976 ISBN 8205088101
  5. ^ Kildal, Arne (1946): De gjorde Norge større. Bergen: Grieg.
  6. ^ «Den uproduktive klassen». morgenbladet.no. 10. mars 2016. Besøkt 3. mars 2019. «Økonomen Erik Reinert har leidd arbeidet med å bringe ideane til Veblen til eit norsk publikum. Han har skrive føreordet til den norske utgåva av Den uproduktive klasse frå 2014, og tekstane hans er hovudkjelda til denne artikkelen. Ifølgje Reinert var Veblens viktige bidrag til den økonomiske debatten på 1900-talet at han viste behovet for å skilje mellom produktive og uproduktive kapitalistar.» 

Bibliografi[rediger | rediger kilde]