Hopp til innhold

C. Wright Mills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
C. Wright Mills
Født28. aug. 1916[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Waco
Død20. mars 1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (45 år)
Nyack[5]
BeskjeftigelseSosiolog, universitetslærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedTexas A&M University
University of Texas
University of Wisconsin (akademisk grad: ph.d.)[6]
Columbia University
NasjonalitetUSA
GravlagtOak Hill Cemetery[7]
UtmerkelserGuggenheim-stipendiet[8]

Charles Wright Mills (født 27. august 1916 i Waco i Texas, død 20. mars 1962 i Nyack i New York) var en amerikansk sosiolog. Han var en av 1900-tallets store sosiologer og var professor i sosiologi ved Columbia University fra 1946 – 1962. Mills studerte blant annet makteliten i USA og det som senere ble kjent som «det militære industrielle kompleks», samvirket mellom økonomi, politikk og høye militære offiserer.

Mills teorier[rediger | rediger kilde]

I boka The Power Elite (1956) tar han avstand fra begrepet den herskende klasse, for han mener det er for økonomistisk, det vil si for opptatt av økonomiske årsaksforklaringer på politisk adferd. Mills ønsker å gi større rom for politikken og dens aktører og deres relative selvstendighet i forhold til økonomiske strukturer.

Hans bok er en analyse av toppsjiktet innen næringslivet («the bucorporations»), i statsmakten og i det militære, folk som gjennom sine sammenfiltrede interesser utgjør et innfløkt nett av overlappende klikker som hver har sin del av beslutninger som i det minste får nasjonale konsekvenser.

Mills viser at rekrutteringen til disse toppsjikt i alt vesentlig skjer fra de samme sosiale lag. Han er imidlertid tilbakeholdende med å hevde at det er en og samme klasse som regjerer gjennom sine representanter på disse tre felter av samfunnslivet.

Folket har under alle omstendigheter liten kontroll; valgene spiller en helt underordnet rolle som kontrollmekanisme. Elitene på disse tre områdene handler svært ofte i hverandres interesser og således utfyller de hverandre. Dette klare interessefellesskap mener Mills er oppstått som en følge av de kriselignende konfliktsituasjoner som USA er blitt konfrontert med etter den 2. verdenskrig.

C. Wright Mills skrev i The Power Elite om det han kalte «den høyere umoralen». Med det mente Mills ikke personlig svikt eller private lyter, men en institusjonalisert umoral satt i system. Et system der penger er den eneste målestokken på framgang og moral, og der standarder som nyttes for å vurdere verdi bare er de pekuniære.

C Wright Mills var inspirert av den norsk-amerikanske sosiologen Thorstein Veblen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/C-Wright-Mills, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 40918, oppført som Charles Wright Mills[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Babelio, oppført som Charles Wright Mills, Babelio forfatter-ID 165520[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Hans Reitzels Forlag, C. Wright Mills, Michael Hviid Jacobsen, «Den sociologiske fantasi», side(r) 7, verkets språk dansk, ISBN-13 978-87-412-2462-6, kapittel Forord (preface)[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ ProQuest document ID 301826243[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 50898416, besøkt 23. april 2023[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Guggenheim Fellows database, Guggenheim fellows ID c-wright-mills[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Milch, Jan , (1992). C .Wright Mills och hans sociologiska vision Om hans syn på makt och metod och vetenskap Uppsats i Sociologi Göteborgs universitet H-T 1992
  • Mills C. Wright, (1971). Makteliten, Stockholm. (Originalets titel The Power Elite, New York, Oxford Press, (1956)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]