Hopp til innhold

Thomas Nörber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Nörber
Født19. des. 1846[1]Rediger på Wikidata
Waldstetten
Død27. juli 1920Rediger på Wikidata (73 år)
Freiburg im Breisgau
BeskjeftigelseKatolsk prest (1870–), katolsk biskop (1898–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Freiburg im Breisgau (1898–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Erkebiskop Thomas Nörber, fra nekrologen i «Stadt Gottes», årgang 1920
Fasaden til Konradihaus i Konstanz: Erkebiskopens våpen er øverst til høyre

Thomas Nörber (født 19. desember 1846 i Waldstetten i Storhertugdømmet Baden i keiserdømmet Tyskland; død 27. juli 1920 i Freiburg im Breisgau i Republikken Baden) var katolsk erkebiskop av Freiburg fra 1898 til 1920.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thomas Nörber var det andre av syv barn til skreddermesteren Gottfried Nörber og hans hustru Magdalena, født Herold.

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter prestevielden den 24. juli 1870 ble han sendt til forskjellige vikarstillinger. Han virket ved Mannheim Jesuitenkirche til 1889 og ble deretter overført til Seckach som menighetsadministrator, og ett år senere til Hardheim. I september 1888 ble han overført til Lichtental, fortsatt bare som sogneadministrator, hovedsakelig fordi hans allerede skjøre helse hadde lidd sterkt under det anstrengende arbeidet i Hardheim.

Sommeren 1889 ble han endelig sogneprest i Tiergarten nær Oberkirch. Han ble imidlertid ikke lenge i Renchtal, for den 3. april 1891 ble han i samsvar med inderlige anmodninger og oppfordringer fra nonnene av Den hellige grav i Baden-Baden klosterprest i Baden-Baden. Der fikk han nyheten 2. august 1898 om at domkapitlet hadde valgt ham til erkebiskop, og at pave Leo XIII hadde bekreftet utnevnelsen.

Erkebiskop av Freiburg[rediger | rediger kilde]

Thomas Nörbers valg var ikke bare svært overraskende for ham og hans samtidige, da han til da hadde vært en enkel prest, helt ukjent for offentligheten, og hvis helse ble ansett som dårlig. Det er ting som tyder på at Storhertugdømmet Baden ønsket å øve innflytelse i utnevnelsen av den nye erkebiskop og at den sykelige enkle presten derfor ble valgt som potensielt temmelig medgjørlig. Thomas Nörber ble ordinert og intronisert den 29. september 1898. Hovedkonsekrator var biskop Paul Haffner av Mainz, assistert av hjelpebiskop Justus Knecht, og av biskop Dominikus Willi av Limburg. Fra første dag av sin embetsperiode tok imidlertid den nye erkebiskopen kontroll, og styrte med fast hånd.

Mellom 1903 og 1906 implementerte han byggingen av ordinariatsbygningen i Freiburg. Tallrike kirker ble også bygget under hans embedstid, nye prestegjeld og kuratier ble opprettet, og 23. januar 1902 ble byprostiene i Freiburg, Karlsruhe og Mannheim opprettet.[2] I tillegg ble det stiftet en pensjonskasse for presteskapet, prostene fikk enhetlige kapittelvedtekter og gjennomføringen av menighets- og kirkevisitasjoner ble omorganisert.

I 1911, på hans initiativ, ble misjonsinstituttet, stiftet, og han var involvert i den endelige institusjonaliseringen av den tyske Caritas-forening og stiftelsen av Freiburg bispedømmes Caritas-assosiasjon. I 1916 grunnla han magasinet Das Konradsblatt, erkebispedømmets offisielle presseorgan.

Han døde, nesten på dagen 22 år etter sitt bispevalg, og ble gravlagt foran nattverdsalteret i høyre sideskip i Freiburg-katedralen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID norber, www.catholic-hierarchy.org, besøkt 19. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Katholisches Stadtdekanat Freiburg: Wir über uns. Online på www.katholische-kirche-freiburg.de. Lest 5. april 2016.
  3. ^ norber, lest 9. juli 2024