Theme Hospital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theme Hospital
UtviklerBullfrog Productions
UtgiverElectronic Arts
DistributørGOG.com[1]
PlayStation Store
PlattformPC (MS-DOS, Windows), PlayStation, PlayStation Network
UtgivelseWindows
INT 31. mars 1997
PlayStation
INT Februar 1998
PlayStation Network
EU 31. januar 2008
SjangerBusiness simulator
ModusEnspiller, Flerspiller
AldersgrenseELSPA: 3+
ESRB: E
OFLC: G
PEGI: 3

Theme Hospital er et sykehussimulatorspill utgitt av Bullfrog Productions i 1997. Spillet går ut på å utvikle og drifte et sykehus. Som de fleste av Bullfrogs spill er Theme Hospital laget med en humoristisk undertone.

Grensesnitt[rediger | rediger kilde]

Grensesnittet er basert på businessimulator-sjangeren. Man bygger rom og plasserer objekter og personer ved hjelp av musen. Spillet har en oversiktlig meny nederst i grensesnittet, hvor man kan klikke seg inn på menyer for å håndtere økonomiske og administrative aspekter ved spillet.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Spillet dreier seg om å kjøpe og plassere ulike rom i sitt eget sykehus og ansette leger, sykepleiere, vaktmestre og resepsjonister for å betjene sykehuset på best mulig måte. Noen rom er nødvendige for driften av sykehuset, mens andre rom for eksempel bistår i å stille bedre diagnoser på pasientene.

Pasienter velger sykehus basert på sykehusets omdømme og pris for behandling. Omdømmet påvirkes av hvor flink man er å drifte sykehuset. Man må sørge for å behandle pasientene på best mulig måte, utdanne spesialister og samtidig håndtere den økonomiske biten. Underveis bryter det ut epidemier, luftambulansen kommer med akutt skadede/syke pasienter, jordskjelv ødelegger maskiner og inventar, og personalet begynner å mase om lønnspålegg.

Hvert brett har ulike hovedoppdrag. Det kan for eksempel være å tjene en viss mengde med penger, kurere 200 pasienter, unngå dødsfall, eller oppnå best mulig omdømme. Om man fullfører oppdraget, avanserer man til neste brett.

Personale[rediger | rediger kilde]

Det finnes fire hovedtyper av personale man kan ansette på sykehuset. Det er leger, sykepleiere, vaktmestere og resepsjonister. Hver enkelt ansatt krever selvsagt lønn og bonuser, og trenger søvn, underholdning og energi for å kunne fungere effektivt og lønnsomt.

  • Leger: Stiller diagnoser og behandler pasienter. Legene har ulike erfaringsnivå («Junior», «Doctor», «Consulant»). Man kan også ansette eller utdanne spesialister innenfor psykiatri, kirurgi eller forskning.
  • Sykepleiere: Blir brukt til lettere oppgaver som å fjerne gips, passe på pasienter i sykestuen og medisinering.
  • Vaktmestere: Man bruker vaktmestre til å reparere utstyr, vanne blomster og feie gulv.
  • Resepsjonister: Står naturligvis i resepsjonen for å henvise pasienter til riktig rom.

Sykdommer[rediger | rediger kilde]

Pasientene som besøker sykehuset i spillet, har mange merkelige sykdommer. Sykdommene må kartlegges, og man må hele tiden finne nye sammenhenger mellom symptomer og behandling for å kunne stille nye diagnoser. Om man ikke klarer å kurere en pasient, eller gir pasienten feil behandling/kur, kan man risikere å drepe pasienten. Ved hjelp av forskningsavdelingen i sykehuset utvikler man utstyr, medisiner og behandlingsmetoder gjennom å undersøke pasienter og bevilge penger til forskning. Spillets humoristiske undertone kommer til syne når spilleren må behandle pasienter med sykdommer som «Spare Ribs», «Broken Heart», «Transparency» og «Chronic Nosehair»,

Etterfølgere[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen offisielle etterfølgere av spillet, men det jobbes med å lage en uoffisiell klone av Theme Hospital. Denne klonen kjennes både som «OpenTH» og «CorsixTH». I skrivende stund (04/07-2011) finnes CorsixTH ikke i en stabil utgave, men beta7 kan lastes ned herifra

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]