Grensesnitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grensesnitt, grenseflate eller (på engelsk) interface er en abstraksjon for kommunikasjonen mellom to systemer eller konsepter. En form for oversettelse foretas for å kommunisere gjennom grensesnittet.

Grensesnitt innen informasjonsteknologi[rediger | rediger kilde]

Innen informasjonsteknologi snakker man om grensesnitt på mange nivåer.

Grensesnitt mellom menneske og maskin[rediger | rediger kilde]

Grensesnitt mellom et menneske og en datamaskin (eller dataprogram) kalles brukergrensesnitt. Et brukergrensesnitt er måten brukeren av en programvare kommuniserer med et dataprogram. Dette kan være alt fra visuell informasjon som er grafisk tegnet opp på skjermen til hvordan brukeren utfører kommandofunksjoner eller annen interaksjon med programmet.

Grensesnitt mellom fysiske komponenter[rediger | rediger kilde]

Grensesnitt mellom maskinelle entiteter kalles fysisk grensesnitt. Elektroniske komponenter har ulike former for stikkontakter som danner et slikt grensesnitt.

Grensesnitt mellom programvare[rediger | rediger kilde]

Programbiblioteker har et programmeringsgrensesnitt (en: Application Programming Interface (API)) som gir programmer muligheter til å benytte bibliotekets funksjonalitet.

Innen objektorientert programmering brukes begrepet grensesnitt i forbindelse med klasser for å beskrive hvilke metoder som tilbys.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]